Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ παραιτούνται από τα αναδρομικά τους


Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ έσπευσαν να ανακοινώσουν πως οι βουλευτές τους δεν θα λάβουν οποιοδήποτε ποσό προκύψει ότι δύνανται να εισπράξουν βάσει της κυβερνητικής τροπολογίας για τη χορήγηση αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια.

Οπως αναφέρουν από την Πειραιώς με εντολή του  Κυριάκου Μητσοτάκη, όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας παραιτούνται σήμερα από το δικαίωμα να λάβουν οποιοδήποτε ποσό προκύψει ότι δύνανται να εισπράξουν βάσει της κυβερνητικής τροπολογίας για τη χορήγηση αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια.

Παράλληλα η ΝΔ καλεί επιπλέον την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την  απόφαση αυτή ως αυτονόητο και έμπρακτο σεβασμό στις θυσίες που έχουν υποστεί οι πολίτες τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Την ίδια στιγμή και στο ΚΙΝΑΛ η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε πως κανένας τέως Βουλευτής δεν πρέπει να ζητήσει αναδρομικά.

Αυγενάκης: Οι βουλευτές της ΝΔ δεν θα διεκδικήσουν αναδρομικά

Είναι χαρακτηριστική δήλωση του γραμμετέα της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη σε ραδιοφωνική εκπομπή:
«Οχι βέβαια, είναι απολύτως σαφές ότι οι βουλευτές της ΝΔ δεν θα διεκδικήσουν αναδρομικά. Η ΝΔ έχει παραιτηθεί του δικαιώματος αυτού» είπε ο κ. Αυγενάκη.

Χρηστίδης; Οι βουλευτές δεν θα διεκδικήσουν αναδρομικά.

Σε ανακοίνωσή του, μετά την καταγγελία, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Παύλος Χρηστίδης, ξεκαθάρισε ότι κανείς τέως βουλευτής δεν πρέπει να διεκδικήσει αναδρομικά. «Για εμάς είναι σαφές, όπως έχει ξεκαθαρίσει και η Φώφη Γεννηματά, πως κανένας τέως Βουλευτής δεν πρέπει να ζητήσει αναδρομικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης.

Μητρόπουλος: Παράθυρο για να διεκδικήσουν οι βουλευτές αναδρομικά έως και 24.442 ευρώ

Παράθυρο για να διεκδικήσουν οι βουλευτές αναδρομικά έως και 24.442 ευρώ πιθανολογείται οτι ανοίγει η κυβερνητική απόφαση να επιστραφούν οι περικοπές στους μισθούς των ειδικών μισθολογίων. Δηλαδή για δικαστές, ένστολους και γιατρούς.

Η απουσία, υποστηρίζει ο πρώην βουλευτής και εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, ειδικής αναφοράς που εξαιρεί τους βουλευτές από την διεκδίκηση των αναδρομικών, μπορεί να ανοίξει την όρεξη σε πολλούς να τα ζητήσουν. Υπενθυμίζεται οτι δικαστές και βουλευτές εξομοιώνονται μισθολογικά, σύμφωνα με ψήφισμα της Βουλής, που προβλέπει οτι η αποζημίωση των βουλευτών θα πρέπει να είναι ίση με το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Ο Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή υποστήριξε οτι: Η ρύθμιση για τα αναδρομικά των δικαστών έχει αυτόματη εφαρμογή και σε όλους τους βουλευτές, τα αναδρομικά των οποίων ανέρχονται σε 24.442 ευρώ (1.111 ευρώ επί 22 μήνες)».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες απο την Βουλή, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ειδική απόφαση της Βουλής. Σε διαφορετικά περίπτωση οι βουλευτές μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά το ποσό μόνο με προσφυγές στο μισθοδικείο. Όμως και αυτή η διαδικασία δεν είναι σίγουρο οτι θα τους δικαιώσει αφού η ρύθμιση του 2012 που επέβαλε περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, μέρος των οποίων επιστρέφονται ποέον, δεν συμπαρέσυρε αντίστοιχα τις βουλευτικές αποζημιώσεις. Συνεπώς δεν έχουν έννομο συμφέρον.

Ηδη πάντως στελέχη των κομμάτων σημειώνουν οτι όπως και να έχει νομικά η υπόθυση, οι βουλευτές δεν θα διεκδικήσουν αναδρομικά, ενώ με το θέμα αναμένεται να ασχοληθεί και η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι.