(ΦΩΤΟ)-ΑΙΓΙΟ: Η Ιερά Μητρόπολη τίμησε την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γεωργία Καραφλού

Με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Γερβάσιο Ιωακειμίδη που ανέπτυξε το θέμα «Τις έστι μου πλησίον;» συνεχίστηκαν χθες οι εσπερινές ομιλίες τις οποίες πραγματοποιεί κάθε Κυριακή η Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας στο Κέντρο Νεότητος «Οι Νέοι Ορίζοντες».
Ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνος Διακοπτού, ε-στιάζοντας στη χθεσινή ευαγγελική περικοπή (αναφέρεται στην Παραβο-λή τού Καλού Σαμαρείτη), αρχικά σημείωσε πως η ζωή τού ανθρώπου πάνω στη γη προσφέρεται ως μοναδική ευκαιρία για πλήρη αποδοχή της αγάπης του Θεού, την οποία καλείται να προσφέρει αδιάκοπα στους συ-νανθρώπους του. «Μέσα απ’ αυτή την παραβολή δίνεται απάντηση στο ερώτημα ποιος είναι ο πλησίον μας. Εγείρεται επίσης το ζήτημα πώς ο καθένας από εμάς γίνεται πλησίον για τον άλλο. Ο Κύριος με την Πα-ραβολή του Καλού Σαμαρείτη δεν διδάσκει μόνο τον νομικό, διδάσκει όλους εμάς. Μας δείχνει το δρόμο που οδηγεί στην αιώνια βασιλεία και αυτός ο δρόμος είναι ο ανήφορος της αγάπης. Μας ζητά να πορευτούμε και εμείς από Ιερουσαλήμ εις Ιεριχώ, ακολουθώντας τα ίχνη όχι του Λευίτη, ούτε του ιερέα, μα του καλόκαρδου Σαμαρείτη. Ο πλησίον μας είναι ο δρόμος που οδηγεί στην βασιλεία του Θεού. Ποιος είναι ο πλη-σίον; Είναι κάθε άνθρωπος που μπορούμε να προσευχηθούμε για αυτόν, κάθε άνθρωπος που μπορούμε να συγχωρήσουμε, κάθε άνθρωπος που μπορούμε να του μιλήσουμε για το Θεό. Πλησίον είναι ο καθένας που συναντάμε στη Θεία Λειτουργία, στην εργασία μας, στο σπίτι μας, σε όλο τον κόσμο. Πλησίον μας είναι κάθε άνθρωπος χωρίς να κάνουμε διάκριση φυλής, θρησκείας ή χρώματος, πλησίον μας είναι κάθε άνθρω-πος, διότι είναι εικόνα Θεού», ανέφερε ο π. Γερβάσιος.
Και συνέχισε: «Πώς μπορούν να διορθωθούν η αποξένωση και ο ατομικισμός που διακατέχουν τον άνθρωπο; Σύμφωνα με τους Πατέρες της Ανατολής, ο άνθρωπος μπορεί να γίνει και πάλι πρόσωπο μόνο όταν αποβάλει τη φιλαυτία, δηλαδή τον ατομικισμό του. Οι Πατέρες βλέπουν πως αυτό γίνεται κατορθωτό με την μετοχή του στην ασκητική λειτουρ-γική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Με την άσκηση ο άνθρωπος νεκρώνει το «ίδιον θέλημα». Τότε ουσιαστικά αίρεται των ανθρωπίνων μικροτήτων και μπορεί ν’ αγαπά αληθινά τον συνάνθρωπό του. Με την μετοχή του στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας και ιδίως στην Θεία Λειτουργία που αποτελεί μια κατ’ εξοχήν κοινωνία προσώπων, συναισθά-νεται έντονα πως ο δρόμος που οδηγεί προς το Θεό περνά απαραίτητα μέσα από τον πλησίον. Ο άνθρωπος με την μετοχή του στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας καθίσταται, κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλα-μά, Θεοειδής. Γίνεται δηλαδή Θεός κατά χάριν και επομένως σ’ αυτήν την κατάσταση μπορεί ν’ αγαπά αυθεντικά το συνάνθρωπό του».
Και ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κατέληξε με τα λόγια τού Ιερού Χρυσοστόμου από την Β΄ προς Ευτρόπιον ομιλία του, τα ο-ποία, όπως επισήμανε, έχουμε τόσο ανάγκη, ειδικά σήμερα που η Εκ-κλησία μας και ο Χριστός πολεμούνται ανοικτά: «Πόσοι και πόσοι δεν πολέμησαν την Εκκλησία! Όλοι τους χά¬θηκαν, αυτή όμως υψώθηκε πά-νω από τους ουρανούς! Τέτοιο μέγεθος και τέτοιαν ιδιότητα έχει η Εκ-κλησία: Όταν πολεμείται, νικά! Όταν υπονομεύεται, δυναμώνει! Όταν συκοφαντείται, γίνεται λα¬μπρότερη! Δέχεται τραύματα, μα δεν πέφτει κάτω από τις πληγές! Κλυδωνίζεται, μα δεν καταποντίζεται! Χειμάζεται, μα δεν ναυαγεί! Παλεύει, μα δεν καταβάλλεται! Πυγμαχεί, μα δεν νικιέ-ται. Ας καταλάβουν όλοι αυτοί που προσπαθούν σήμερα να σβήσουν τον Χριστιανισμό από την Ελλάδα μας ότι η Εκκλησία πολεμουμένη νικά!».

Η Ιερά Μητρόπολη τίμησε
την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γεωργία Καραφλού
Αμέσως μετά την ομιλία ακολούθησε εκδήλωση προς τιμήν τής Αιγιώτισσας Γεωργίας Καραφλού, η οποία τον περασμένο Σεπτέμβριο κατέκτησε την πρώτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Νεανίδων στο άθλημα του Kick Boxing που διεξήχθη στη Βενετία.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσά-καλος και εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας που αδυνατούσε (λόγω ίωσης) να παραβρεθεί στην εν λόγω εκδήλωση, τόνισε αρχικά τα εξής: «Η Εκκλησία συμπεριλαμβάνει και εξαγιάζει τον όλον άνθρωπον ως ψυχή, ως σώμα και ως πνεύμα, καθώς και κάθε ενέργεια και δημιουργία του που παράγεται μέσω αυτών των ψυχοσωματικοπνευματικών δυνατοτήτων που διαθέτει, εκτός βεβαίως της αμαρτίας και των παραγώγων της. Έτσι αγιάζει το σώμα σε κάθε του ενέργεια και κίνηση και επομένως και την σωματική γυμνασία, άθληση και άσκηση. Η σωματική γυμνασία προσφέρει στον άνθρωπο αυτοκυριαρχία, ελεγχόμενο τρόπο ζωής, στοιχεία δηλαδή που συνάδουν με την πνευματική άσκηση που συνιστά η Εκκλησία για τον ολοτελή αγιασμό τού ανθρώπου».
Ένα αξιοζήλευτο παράδειγμα προς μίμηση όλων των παραπάνω, όπως σημείωσε ο π. Χρήστος, είναι και η 17χρονη Γεωργία Καραφλού. «Η Γεωργία είναι μέλος πολύτεκνης και βαθιά θρησκευόμενης οικογένει-ας που μεγάλωσε τόσο την ίδια όσο και τα άλλα επτά αδέλφια της με ήθος, ευπρέπεια, ταπεινότητα και καλοσύνη. Μάλιστα, παρά τις πολύ με-γάλες επιτυχίες της σε πανελλήνιο, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, εξακολουθεί να είναι ένα παιδί με ήθος, ευγένεια, ταπεινοφροσύνη και ιδανικά. Έτσι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θέλησε να την συγ-χαρεί διότι ανέδειξε και δόξασε την πόλη μας και βεβαίως να της ευχηθεί και άλλες, ακόμα πιο υψηλές αθλητικές κατακτήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου, που εκ μέρους τού Σεβασμιωτάτου επέδωσε στην Αιγιώτισσα αθλήτρια τιμητικό δίπλωμα και ως ευλογία μία εικόνα τής Πολιούχου της πόλεως, Παναγίας Τρυπητής.
Τέλος, ο π. Χρήστος προσέφερε στους γονείς τής Γεωργίας, κ. Παναγιώτη και κ. Αικατερίνη Καραφλού, επίσης ως ευλογία, μία εικόνα των Αγίων Τερεντίου και Νεονίλλης (συζυγία Αγίων με επτά τέκνα), συγχαίροντάς τους για την αξιοζήλευτη οικογένεια που έχουν δημιουργήσει, ενώ ευχήθηκε στον πρόεδρο κ. Γεώργιο Χριστόπουλο αλλά και τα υπόλοιπα μέλη τού διοικητικού συμβουλίου η Χάρις της Υπεραγίας Θεοτόκου να σκεπάζει τους αθλητές και τις αθλήτριες του συλλόγου «Στράτων» για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον!