Εκκλησία και πΓΔΜ: Δύο συμφωνίες με παράπλευρες απώλειες

Το Σκοπιανό αλλά και οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας είναι δυο ιδιαιτέρως κρίσιμα ζητήματα τα οποία η κυβέρνηση άνοιξε, ωστόσο η επίλυση τους δεν φαίνεται πως θα είναι πολιτικά αναίμακτη.

Η Συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζει να περνάει από σαράντα κύματα τις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων με απειλές, προειδοποιήσεις, παραιτήσεις και διαγραφές. Το Μαξίμου υποστηρίζει πως πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, με τους ΑΝΕΛ να εξακολουθούν να τονίζουν πως θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση μόλις έρθει προς κύρωση η συμφωνία στη βουλή και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να την χαρακτηρίζουν εθνικά επιζήμια.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στην υστεροφημία του αλλά και για να πάρει πόντους από ισχυρές χώρες όπως τις ΗΠΑ και την Γερμανία που επιθυμούν διακαώς την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλος ακόμα και αν αυτό του στοιχίσει πολιτικά.

Μια πιθανή αποχώρηση των ΑΝΕΛ θα τον αναγκάσει να προσφύγει σε εκλογές την άνοιξη  καθώς δεν μπορεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας ακόμα και με την «ανοχή» του Πάνου Καμμένου που θα ψηφίζει τα νομοσχέδια, μπορεί να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μία ακόμη παράπλευρη απώλεια είναι οι αντιδράσεις που θα υπάρχουν στην Βόρεια Ελλάδα που θα βαρύνουν το πολιτικό κλίμα και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.

Η επόμενη σημαντική κίνηση του πρωθυπουργού ήταν οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας. Μπορεί να μην έγινε ο διαχωρισμός όπως θα ήθελαν και ονειρευόντουσαν όλα αυτά τα χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έγινε ένα βήμα έστω και «κολοβό» προς αυτή την κατεύθυνση.

Το κυριότερο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι πως επί του παρόντος έχει στο πλευρό του τους ΑΝΕΛ αφού πριν δει τον Αρχιεπίσκοπο πήρε τις «ευλογίες» του Πάνου Καμμένου για να προχωρήσει. Ωστόσο είναι μια κίνηση με ρίσκο καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο πως το κοινό ανακοινωθέν θα περάσει από την Ιεραρχία προκειμένου στην συνέχεια να γίνει νόμος του κράτους.

Στο Μαξίμου θα επιχειρήσουν μία ακόμη κίνηση με σαφώς λιγότερα ποσοστά επιτυχίας και δεν είναι άλλη από την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η συναίνεση που απαιτείται στην κορυφαία αυτή διαδικασία δεν θα εξευρεθεί κάτι που θα αποτυπωθεί την Τετάρτη που στην ολομέλεια της βουλή θα συζητηθούν τόσο οι προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την πόλωση να χτυπάει «κόκκινο». Η αναμενόμενη οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών θα κόψει οποιαδήποτε συζήτηση περί συμφωνίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δύο συμφωνίες που δεν επηρεάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Το βέβαιο πάντως είναι πως οι πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει δύο κορυφαία ζητήματα δεν επηρεάζουν τον πυρήνα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ γεγονός που αποτυπώθηκε και στις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά από τα δύο μεγάλα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Μπορεί από την μία να είναι μέσα στην αριστερή ιδεολογία που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και να συσπειρώνει τους ψηφοφόρους που εμφανίζονται απογοητευμένοι από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, από την άλλη όμως τη διεύρυνση από τις «δεξαμενές» του λεγόμενου παραδοσιακού κέντρου, καθώς οι «πασοκογενείς» της Βορείου Ελλάδος εξακολουθούν να έχουν ενστάσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών ενώ ορισμένοι εξ αυτών έχουν παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς με την εκκλησία.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως επικοινωνιακή τακτική ενός αριστερόστροφου ανοίγματος δεν θα αυξήσει τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος, αντιθέτως υπάρχει ο κίνδυνος να τα συρρικνώσει.