ΑΧΑΪΑ: Υπερυψηλή τάση στην περιοχή με υποβρύχιες και υπόγειες καλωδιακές διασυνδέσεις – Στο Ρίο-Αντίρριο

Ενα σημαντικό βήμα προς την επιτάχυνση της επέκτασης του συστήματος υπερυψηλής τάσης 400 kV προς την Πελοπόννησο, πραγματοποιήθηκε χθες, με την επιλογή των εταιρειών Fulgor και Ελληνικά Καλώδια, για την κατασκευή των υποβρυχίων και υπόγειων καλωδιακών διασυνδέσεων στην περιοχή Ρίου-Αντιρρίου.
Η νέα διασύνδεση αποτελεί σύμφωνα ΑΔΜΗΕ, κομβικό τμήμα του λεγόμενου «Διαδρόμου Α» που θα συνδέσει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Μεγαλόπολης -μέσω Πάτρας- με την υφιστάμενη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Αχελώου-Διστόμου, ενώ ταυτόχρονα, είναι το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο 400 kV στην Ελλάδα.
Ως κριτήριο ανάθεσης των διαγωνισμών που προκήρυξε ο ΑΔΜΗΕ, στους οποίους υποβλήθηκαν 189 ηλεκτρονικές προσφορές, πέρα από την τιμή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά και ο χρόνος υλοποίησης.
Ειδικότερα:
>Στον διαγωνισμό για το υποβρύχιο καλώδιο συμμετείχαν η κοινοπραξία Ελληνικά Καλώδια ΑΕ-Fulgor AE, η Prysmian Powerlink (Ιταλία), η Nexans Norway AS (Νορβηγία) και η NKT HV Cables (Δανία). Η τιμή εκκίνησης ήταν τα 33,19 εκατ. Ευρώ (προσφορά με χρόνο υλοποίησης τους 14 μήνες). Μειοδότης αναδείχθηκε η κοινοπραξία Ελληνικά Καλώδια ΑΕ-Fulgor AE με τίμημα 29,02 εκατ. και χρόνο υλοποίησης 10 μήνες, με έκπτωση τιμής και χρόνου 19,5%.
>Στον διαγωνισμό για το υπόγειο σκέλος προσφορές υπέβαλαν η Ελληνικά Καλώδια ΑΕ, η Prysmian και η Link SA. Η τιμή εκκίνησης ήταν τα 22,26 εκατ. ευρώ με χρόνο υλοποίησης τους 11 μήνες και μειοδότης αναδείχθηκε η Ελληνικά Καλώδια ΑΕ με τίμημα 17,87 εκατ. Ευρώ και χρόνο υλοποίησης τους 11 μήνες, που ενσωματώνει έκπτωση σχεδόν 20%.

Ο «Διάδρομος Α», συνολικού προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2019 και θα αποτελείται από πυλώνες που θα φέρουν τη γραμμή μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400 kv, η οποία θα συνδέει τη Μεγαλόπολη με το σύστημα 400 kv στην Αιτωλοακαρνανία.
Οπως τονίζει ο Διαχειριστής, το έργο θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς θα αυξήσει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς ρεύματος από και προς την Πελοπόννησο, θα επιτρέψει την αξιοποίηση του ενεργειακού παραγωγικού δυναμικού της περιοχής και θα ενισχύσει την ευστάθεια τάσεων του Νότιου Συστήματος.
Συγκεκριμένα, η υλοποίηση της γραμμής, έχει ως βασικούς στόχους:
>Την επίλυση προβλημάτων τάσεων και επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο και την εξασφάλιση της δυνατότητας αξιόπιστης τροφοδότησης των ηλεκτρικών φορτίων της περιοχής.
>Την απορρόφηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 811 MW στη Μεγαλόπολη.
>Τη δυνατότητα απορρόφησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Πελοπόννησο.

Η περιοχή της Πελοποννήσου έχει χαρακτηρισθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ως «κορεσμένη», με συνέπεια να μην επιτρέπεται η εγκατάσταση νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ, έως την ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων, τα οποία θα επιτρέψουν την αύξηση της ικανότητας διακίνησης ηλεκτρικής ισχύος από και προς την Πελοπόννησο.
Σε κάθε περίπτωση, στην ΡΑΕ έχουν υποβληθεί από επενδυτές αιτήσεις για άδεια παραγωγής ενέργειας από αιολικά στην Πελοπόννησο, οι οποίες αφορούν σε 1.586,7 μεγαβάτ.