Τόμσεν: Αναγκαία η μεταρρύθμιση των συντάξεων

“Θεωρούμε πως τόσο η μεταρρύθμιση των συντάξεων όσο και η φορολογική μεταρρύθμιση είναι καλές και αναγκαίες”, δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν.

Ο κ. Τόμσεν, κατά την παρουσίαση της έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας (Regional Economic Outlook for Europe) ερωτήθηκε τόσο για το ζήτημα των ελληνικών συντάξεων όσο και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αν και ο ίδιος ξεκαθάρισε εμφατικά πως πλέον το ΔΝΤ δεν μετέχει στις αποφάσεις, αναφέρθηκε συνοπτικά και στα δύο ζητήματα.

“Δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα. Στη βάση αυτή δεν μπορώ να σας πως για το δημοσιονομικό χώρο….” ανέφερε και προσέθεσε πως εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος είναι καλό να χρησιμοποιείται για πολιτικές που θα στηρίζουν την οικονομία σε δύσκολες εποχές.
Ερωτηθείς για το πώς αξιολογεί το γεγονός πως η Ελλάδα κάνοντας χρήση του δημοσιονομικού της χώρου εξετάζει να μην περικόψει τις συντάξεις το 2019, ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε πως δεν γνωρίζει σε βάθος τα στοιχεία της ελληνικής πλευράς.

Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες και συγκεκριμένα για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ισχυρή εξάρτηση τους από το κράτος και για τις πιθανές κεφαλαιακές τους ανάγκες, ο Πόουλ Τόμσεν αρκέστηκε να πει: “Δεν έχουμε διάλογο με τους Ευρωπαίους και τις ελληνικές αρχές για τα ζητήματα αυτά”.

Προσέθεσε πάντως πως υπάρχουν μακροχρόνια προβλήματα με τις ελληνικές τράπεζες (long-standing issues), πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά αναβαλλόμενου φορολογικού φόρου ως κεφάλαια και πως η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα απαιτήσει ειδικό χειρισμό. «Είναι σημαντικό οι χαράσσοντες την πολιτική να έχουν στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετουμένων δανείων”, ανέφερε σχετικά.

Πηγή: ant1news.gr