Τελικά τι προκαλεί καρκίνο και τι όχι;

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί έχουμε εσφαλμένες αντιλήψεις σε θέματα που αφορούν στον καρκίνο και τι τον προκαλεί.

Και αυτό φαίνεται από την έρευνα του YouGov για το World Cancer Research Fund (WCRF), που δημοσιεύει ο Guardian. Η έρευνα έγινε σε 2.070 ενήλικες στη Βρετανία και οι ερωτήσεις αφορούσαν στο τι πιστεύουν ότι προκαλεί καρκίνο και τι όχι.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μισοί Βρετανοί (ακριβώς το 50%) λανθασμένα θεωρούν ότι το στρες προκαλεί καρκίνο, παρόλο που δεν υπάρχουν επιστημονικά ευρήματα που να το στηρίζουν αυτό. Μπορεί να υπάρχουν αναφορές για αυτό, ωστόσο το WCRF, τονίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για να αποδειχτεί αυτό. Το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν στρες μπορεί πολλές φορές να συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο που να επιβαρύνει την υγεία τους, όπως να καπνίζουν (περισσότερο), να τρώνε περισσότερο, να πίνουν περισσότερο αλκοόλ. Παράγοντες που αυξάνουν όντως τον κίνδυνο του καρκίνου.

Το ίδιο εκτιμά και το Cancer Research UK (CRUK), που τονίζει ότι μπορεί τα στρεσογόνα γεγονότα να αυξάνουν τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα μας και να επηρεάζει το ανοσοποιητικό, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτές οι αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν στον καρκίνο.

Το επεξεργασμένο κρέας

Επίσης φάνηκε από την έρευνα ότι το 51% των Βρετανών δεν γνωρίζει ότι το επεξεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου. Παρόλο που υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις τα τελευταία χρόνια που συνδέουν την κατανάλωση ζαμπόν, μπέικον κτλ με την αύξηση του κινδύνου να εκδηλωθεί καρκίνος.

Ο κίνδυνος υπάρχει γενικά με το καπνιστό κρέας και το κρέας που διατηρείται με το αλάτι ή άλλα χημικά, συμπεριλαμβανομένου του σαλαμιού, του παστουρμά κτλ.

Η σωματική άσκηση

Παράλληλα, το 51% των Βρετανών δεν γνωρίζουν ότι η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου.

Περίπου 6 στους 10 (59%) γνωρίζουν, πολύ σωστά ότι ο αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ υπάρχει και ένα 13% που λανθασμένα πιστεύουν ότι ο καφές είναι επικίνδυνος.

Και ενώ το 87% ξέρουν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, το 38% δεν ξέρουν ότι τα παραπάνω κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο και του καρκίνου.

Πηγή: huffingtonpost.gr