ΝΔ: Οι υποσχέσεις του Τσίπρα δείχνουν πως ξέρει ότι θα χάσει τις εκλογές

Κάθε μέρα και μια νέα εξαγγελία και παροχή είναι το δόγμα της Κυβέρνησης στο δρόμο προς τις εκλογές, όπως είναι εμφανές, από τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Ερώτημα παραμένει πόσο σύντομος θα είναι ο δρόμος προς τις κάλπες. Η εκτίμηση που υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδοθεί το επόμενο διάστημα σε μια ακατάσχετη παροχολογία, κάνοντας μια ύστατη προσπάθεια να ανακάμψει δημοσκοπικά και αναλόγως να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του.

Η χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον Alpha, κατά την οποία υποσχέθηκε περισσότερες από 34 χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο την επόμενη διετία, ίσως να σηματοδοτεί την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τις εκλογές. Αυτό που φανερώνει σίγουρα είναι η τακτική που θα ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας.

Υποσχέσεις για διορισμούς, επιδόματα και παροχές. «Μιλούσε σαν να μην έχει περάσει η χώρα οκτώ χρόνια κρίσης» ήταν το σχόλιο στελέχους της ΝΔ, ενώ σημείωνε δηκτικά ότι δεν θα διστάσει να υποσχεθεί τα πάντα γνωρίζοντας ότι θα ηττηθεί στις εκλογές.

Στη ΝΔ δηλώνουν έτοιμοι για την εκλογική μάχη και θεωρούν απώτατο όριο τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές. Ωστόσο δεν αποκλείουν να γίνουν νωρίτερα με βάση το προεκλογικό σκηνικό που στήνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση παρατηρούν ότι ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τη συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο ως εργαλείο που θα ξεκλειδώσει τα παράθυρα του δημοσίου για διορισμούς. Παρότι το κράτος θα συνεχίσει να καταβάλει τους μισθούς των κληρικών, μέσω επιδότησης της εκκλησίας και όχι απευθείας από το μητρώο δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι απελευθερώνονται 10 χιλιάδες νέες θέσεις.

«Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για το που θα βρεθούν τα λεφτά για τις επιπλέον θέσεις, εκτός κι αν στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν βρει λεφτόδεντρο», αναφέρει στέλεχος της ΝΔ, καταδεικνύοντας την «εξαπάτηση των πολιτών που επιχειρεί η κυβέρνηση».

Καιροσκοπική αντίληψη προεκλογικής σκοπιμότητας καταλογίζει η Πειραιώς στην Κυβέρνηση και για το θέμα των αναδρομικών στους ένστολους. Δεν θεωρούν ότι είναι τυχαία η στιγμή ήρθε στη Βουλή και ψηφίστηκε από τα κόμματα η καταβολή τους. Η Κυβέρνηση συμμορφώνεται σε αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις με καθυστέρηση τριών ετών. Το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε καταβάλει το 50% των αναδρομικών και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μόλις τώρα θα καταβάλλουν τα υπόλοιπα χρήματα.

Στη ΝΔ τονίζουν το γεγονός ότι «η απόφαση αυτή λαμβάνεται λίγο πριν τις εκλογές και ενόψει της επερχόμενης ήττας της αποκαλύπτει ότι είναι ψηφοθηρικοί οι λόγοι που σπρώχνουν την κυβέρνηση». Επίσης σημειώνουν ότι αυτό γίνεται με λάθος τρόπο, γιατί ενώ η κάλυψη αυτού του ποσού θα έπρεπε να έχει προκύψει από υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τελικά προέρχεται από την υπερφορολόγηση -και αυτών των κλάδων-, την εσωτερική στάση πληρωμών και τη συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Πηγή: iefimerida.gr