Τραγωδία στην Ινδονησία: Η Boeing θα εκδώσει προειδοποίηση για «εσφαλμένες μετρήσεις» στα αεροσκάφη της

Η Boeing πρόκειται να εκδώσει προειδοποίηση προς τις αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το τζετ Boeing 737 Max που θα εξηγεί στους πιλότους τους πώς να αντιμετωπίσουν εσφαλμένες μετρήσεις από το σύστημα παρακολούθησης της πτήσης, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ξαφνική απώλεια ύψους.

Σύμφωνα με πηγή που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters, οι οδηγίες αυτές βασίζονται στα πρώτα ευρήματα της έρευνας για τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος στην Ινδονησία, που στοίχισε τη ζωή σε 189 ανθρώπους, και αποσκοπούν στην αποφυγή ανάλογων τραγικών περιστατικών.

Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FFA) πρόκειται επίσης να εκδώσει προειδοποίηση ασφαλείας για λογισμικό ελέγχου πτήσεων που ενδέχεται να κρύβει κινδύνους. Οι οδηγίες που θα συνοδεύουν την προειδοποίηση θα είναι δεσμευτικές για όλους τους αμερικάνικους αερομεταφορείς που χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη Boeing 737 Max.

Ειδικοί σε θέματα αεροπορικής ασφάλειας εικάζουν ότι η ανακοίνωση της Boeing μπορεί να αφορά τη «γωνία προσβολής», δηλαδή τη γωνία που σχηματίζει το πτερύγιο με την εισερχόμενη ροή αέρα, μια μέτρηση που δείχνει εάν ένα αεροπλάνο είναι πιθανό να «στολάρει» και να χάσει απότομα ύψος.

Οι Ινδονήσιοι ερευνητές που έχουν αναλάβει τη διαλεύκανση των αιτίων της τραγωδίας της Lion Air δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ένας δείκτης ταχύτητας του αεροσκάφους που συνετρίβη εμφάνιζε σφάλμα στις τελευταίες τέσσερις πτήσεις, ωστόσο οι Αμερικανικές Αρχές φαίνονται να διστάζουν να δώσουν εντολή για σχετικούς ελέγχους στο σύνολο των επηρεαζόμενων αεροσκαφών.

H είδηση για τα ενημερωτικά δελτία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εχθές από το Bloomberg. To σχετικό δημοσίευμα ανέφερε ότι τόσο η Boeing όσο και η FAA συνιστούν στους πιλότους να εφαρμόζουν υπάρχοντα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει σταλεί κανένα δελτίο στις αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.