ΠΑΤΡΑ: Υπέρ της επαναφοράς 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους το Δημοτικό Συμβούλιο – «Αντεργατικό το κυβερνητικό οπλοστάσιο»!

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (από την Δημοτική Αρχή και τις παρατάξεις  «Τώρα για την Πάτρα», «Ανυπότακτη Πολιτεία», «Πάτρα Δική μας Πόλη», «Όλοι μαζί για την Πάτρα» και «Δημοτική Κίνηση Κοινοτικόν») στο Δημοτικό Συμβούλιο, η εισήγηση για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους με οποιαδήποτε σχέση μισθωτής εργασίας.

Η εισήγηση του Αντιδημάρχου Διοίκησης, Διονύση Πλέσσα, που είναι πλέον απόφαση, έχει ως εξής:

«Οι εργαζόμενοι με σχέση μισθωτής εργασίας έχουν πληρώσει ακριβό τίμημα κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής – οικονομικής κρίσης, για να έλθει η περιβόητη ανάπτυξη του κεφαλαίου.

Ο κατάλογος ατέλειωτος των απωλειών των εργαζόμενων που αφορά το μισθό τους, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Στα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται  τα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και το επίδομα άδειας (γνωστά  ως 13ος  και 14ος μισθός) που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα από  τα μέσα της δεκαετίας του 1920. Ο 13ος και 14ος μισθός όχι μόνο προκλητικά από το αστικό σύστημα καρατομήθηκε αλλά έκλεψαν και τις ασφαλιστικές εισφορές γι αυτόν που για χρόνια πλήρωναν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

Τον 13ο και 14ο αυτόν μισθό, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ από τον Μάη του 2010  τον έκανε επίδομα των 500 και 250 ευρώ (δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα αντίστοιχα) για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΟΤΑ, τους συνταξιούχους και το Νοέμβρη  του 2012 η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ  το κατάργησε ολοσχερώς  με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής.

Είναι νωπές ακόμα στη μνήμη όλων μας η στήριξη  των δευτεροβάθμιων & τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των Δημοσίων Υπαλλήλων στη στρατηγική εισόδου στην ΟΝΕ, οι αυταπάτες περί σύγκλισης των μισθών προς τα πάνω στο επίπεδο της Ε.Ε. όπως έλεγαν, οι πλάτες που έκανε ο κυβερνητικός συνδικαλισμός για το πέρασμα και στο δημόσιο της μερικής απασχόλησης, των ελαστικών σχέσεων εργασίας που σήμερα έχουν γίνει καθεστώς, οι πλάτες στην επιχειρηματική δράση σε υγεία, παιδεία, ασφάλιση κλπ.

Η Δημοτική Αρχή για τον 13ο και 14ο μισθό έχει με σαφήνεια τοποθετηθεί για την επαναφορά του, θέτοντας και διεκδικώντας ταυτόχρονα από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις την αντίστοιχη χρηματοδότηση και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Με βάση την αντίληψή μας αυτή έχουμε πάρει αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο από την ανάληψη των καθηκόντων μας που στο επίκεντρο έχουν τις απαιτήσεις των εργαζόμενων ως προς τα δικαιώματά τους, που τα τσάκισε η καπιταλιστική – οικονομική κρίση.

Στην κατεύθυνση αυτή ήταν και η απόφαση μας στη συνεδρίαση στις 18/12/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου, διεκδικώντας ξανά όλες τις απώλειες του εισοδήματος των εργαζόμενων απαιτώντας από την κυβέρνηση τη νομοθετική επίλυση και καταβολή του 13ου και  του 14ου μισθού.

Έκτοτε συνεχίζεται  το ίδιο αντιλαϊκό κατά των εργαζόμενων έργο, ενώ  η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, πρόσθεσε στο υπάρχον νομοθετικό αντεργατικό οπλοστάσιο των προηγούμενων νέα μνημόνια και ξεδίπλωσε ένα σύνολο σχεδιασμών με στόχο το παρά πέρα χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα.

Στη μεγάλη πορεία κατά της ανεργίας που πραγματοποιήσαμε Πάτρα-Αθήνα  τον Απρίλη του 2016,  το κεντρικό μας σύνθημα ήταν «δουλειά για όλους – δουλειά με δικαιώματα»,  με διεκδικητικό πλαίσιο αντίστοιχο των σύγχρονων αναγκών και των αποφάσεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου, όπως και σε όλες τις κινητοποιήσεις μας.

Η κυβέρνηση, αντί να επαναφέρει το 13ο και 14ο μισθό όπως έλεγε προεκλογικά, έρχεται με το Ν.4447/2016 άρθρο 54 και «πετάει»   το μπαλάκι στην ευθύνη των Δήμων. Τροποποιώντας  το άρθρο 72 του Ν.3852/10  νομοθετεί ότι «η οικονομική επιτροπή αποφασίζει για την άσκηση ή μη όλων των ενδίκων βοηθημάτων και μέσων καθώς και για την παραίτηση από αυτά».

Δηλαδή αν οι Δήμοι έχουν χρήματα, να πληρώνουν θετικές για τους εργαζόμενους αποφάσεις για τον 13ο και 14ο μισθό, αν δεν έχουν «τα παράπονά τους στο Δήμαρχο», που θα είναι υπαίτιος έστω και αν το ταμείο με την τραγική οικονομική κατάσταση των Δήμων είναι στο κόκκινο. 

advertisement