ΠΑΤΡΑ: Οι έμποροι ζητούν μόνιμη λειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής προς Σάμη και Ιθάκη – Συνυπογράφουν σύλλογοι

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος (Ο.Ε.Σ.Π.&ΝΔ.Ε.), στις 3 & 4 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποίησε διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας.
Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν η Βουλευτής Κεφαλληνίας ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής, ο εντεταλμένος Εμπορίου περιφερειακός σύμβουλος Νικόλας Βαλλιανάτος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων-Καταστηματαρχών Σάμης Δημήτρης Τζανετάτος καθώς και Αντιπρόσωποι από τοπικούς συλλόγους.
Κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης συζητήθηκαν με τις τοπικές αρχές και τους φορείς τα σοβαρά τοπικά ζητήματα του εμπορικού κόσμου της Κεφαλονιάς, ενώ την δεύτερη ημέρα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας συζήτησε τα προβλήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο γενικότερα, βάσει των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Ειδικότερα κατά την πρώτη ημέρα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος Βαγενάς παρουσίασε έρευνα της Ομοσπονδίας σχετικά με τα θέματα που απασχολούν το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα στην Κεφαλονιά και γενικότερα στα Ιόνια νησιά. Το χαρακτηριστικό της έρευνας είναι το στοιχείο της μετάβασης της αγοράς στην τουριστική οικονομία από την γεωργική και ναυτική οικονομία των προηγούμενων ετών. Επίσης στην έρευνα αναφέρθηκε η αύξηση της απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο η οποία τα τελευταία χρόνια καταγράφει ανοδική πορεία, ενώ παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των επισκεπτών που διαλέγουν την Κεφαλονιά ως τουριστικό προορισμό.
Στα προβλήματα του κλάδου και στις συνέπειες που αυτά έχουν στις επιχειρήσεις αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Αργοστολίου «Η Κράνη» κ. Ιάκωβος Νιφοράτος. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον τουριστικό κλάδο στην Κεφαλονιά καθώς και το σοβαρό θέμα της ακτοπλοϊκής γραμμής Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη, που τέθηκε από τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών κ. Γεώργιο Ρώρο.
Κατά την δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας έγινε ενημέρωση για τα πυρόπληκτα και τα σεισμόπληκτα δάνεια και για το θέμα των Open Malls. Επίσης συζητήθηκε το θέμα της θέσπισης ενός ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού ο οποίος θα πρέπει να δηλωθεί στην εφορία ώστε οι συνάδελφοι να μπορούν να πληρώνουν τις πάγιες υποχρεώσεις τους και τον οποίο ζητάμε επιβεβλημένα. Για το θέμα αυτό αποφασίστηκε να αποσταλεί εκ νέου επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς για μία ακόμα φορά.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η χρηματοδότηση των Εμπορικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών και το θέμα της πληρωμής των οπτικών μέσω voucher. Συζητήθηκε επίσης το θέμα της αναστολής των πληρωμών που δόθηκε από το κράτος στην πληγείσα από τον σεισμό περιοχή της Ζακύνθου. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα της πληρωμής των υποχρεώσεων των συναδέλφων μετά την παρέλευση του εξαμήνου με άτοκες δόσεις ώστε να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι της συγκεκριμένης περιοχής. Το Διοικητικό Συμβούλιο απασχόλησαν οι εκλογές στην ΕΣΕΕ και διάφορα αιτήματα Εμπορικών Συλλόγων.
Τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση τριών ψηφισμάτων. Το πρώτο αφορά την επαναλειτουργία και την χρηματοδότηση της ακτοπλοϊκής γραμμής Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη. Το δεύτερο ψήφισμα αφορά την λειτουργία του Open Mall στην Κεφαλονιά και τις θετικές συνέπειες που θα έχει η πραγματοποίηση του προγράμματος υπέρ των μικρών επιχειρήσεων. Το τρίτο ψήφισμα αφορά την μη αποδοχή των οπτικών-οπτομετρών για την πληρωμή τους μέσω voucher.
Ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Βαγενάς στο τέλος της συνεδρίασης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εμπόρων Αργοστολίου «Η Κράνη» για την άψογη και ζεστή φιλοξενία και για την εποικοδομητική εκδήλωση που πραγματοποίησε.
Πάγια επιδίωξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να παρθούν πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας και στην επιβίωση της μικρομεσαίας επιχείρησης.

 

**Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος κατά την διευρυμένη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 3 & 4 Νοεμβρίου 2018 στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας συζήτησε μεταξύ άλλων θεμάτων και για την επαναλειτουργία και χρηματοδότηση της ακτοπλοϊκής γραμμής Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη.
Η Ο.Ε.Σ.Π.&ΝΔ.Ε. με τοπικούς φορείς συμφώνησαν και συνυπέγραψαν για την αναγκαιότητα της λειτουργίας της γραμμής καθ’ όλη την διάρκεια του έτους για την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς η Πάτρα αποτελεί το σημείο αναφοράς των κατοίκων των Ιονίων νήσων σε νοσηλευτικά, ακαδημαϊκά και διοικητικά Ιδρύματα.
Η σχεδιαζόμενη από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ένταξη της ακτοπλοϊκής γραμμής Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη στις επιδοτούμενες γραμμές, θα λύσει σταθερά και σε μόνιμη βάση το θέμα της σύνδεσης των εν λόγω νησιών με την Δυτική Ελλάδα και θα συμβάλλει στην περεταίρω οικονομική τους ανάπτυξη.
Για τους λόγους αυτούς:
Απαιτούμε άμεσα την μόνιμη λειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη.
Ζητάμε την επιδότηση της γραμμής από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι υπογράφοντες Φορείς

1. Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Βαγενάς
2. Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Ρώρος
3. Εμπορικός Σύλλογος Αργοστολίου «Κράνη» Ο Πρόεδρος
Ιάκωβος Νιφοράτος
4. Σύλλογος Εμπόρων-Καταστηματαρχών Σάμης «Γιαλός» Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Τζανετάτος
5. Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς & Ιθάκης Ο Πρόεδρος
Γεράσιμος Τιμοθεάτος
6. Εμπορικός Σύλλογος Ζακύνθου Η Πρόεδρος
Μαγδαλινή Μπουζιάνου
7. Εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Σιαψάλης
8. Εμπορικός Σύλλογος Άργους Ο Πρόεδρος
Αντώνιος Καλοθέου
9. Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Φλώρος
10. Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Σωτήριος Κουρής