(ΗΧΗΤΙΚΟ)-ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ: Ο Δήμος διεκδικεί, με προτάσεις, αποκατάσταση και μέτρα προστασίας από φυσικά φαινόμενα – Ο Θ. Ραυτακόπουλος στον ΣΚΑΪ Πάτρας 89,4

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Αχαΐας, συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Θανάσης Ραυτακόπουλος, καταθέτοντας σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων, για την ασφάλεια και ανάπτυξη του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Μείζον θέμα για τον δήμο είναι η παρατεταμένη «Έκτακτη Ανάγκη» στην οποία βρίσκεται, χωρίς ωστόσο να υπάρχει το ανάλογο αντίκρισμα από την πλευρά της Πολιτείας, σε μία σειρά από αναγκαιότητες οι οποίες έχουν προκύψει, από μία σειρά φυσικών φαινομένων και όχι μόνο.

Ο κ. Ραυτακόπουλος, λαμβάνοντας το λόγο, τόνισε:
«Ο δήμος μας είναι χαρακτηρισμένος σεισμόπληκτος από το 2008, πλημμυρόπληκτος λίγα χρόνια μετά και άτυπα ακόμα πυρόπληκτος από τις φωτιές του 2017 σε αρκετές κοινότητες. Κατά συνέπεια, θα πρέπει Κράτος και Περιφέρεια να ενσκήψουν σε μία σειρά από θέματα τα οποία έχουν παραμείνει άλυτα από όλα τα παραπάνω χτυπήματα».

Ειδικότερα ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, πέραν των όσων προσπαθεί να «θεραπεύσει» με τα λιγοστά οικονομικά και τεχνικά μέσα που διαθέτει, ζητά:
– Εκπόνηση Σχεδίου Ανασυγκρότησης, ως ο μόνος δήμος στην Ελλάδα, χωρίς τέτοιο, μετά από καταστροφικό σεισμό.
– Άμεση εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων και καθαρισμούς, στις χείμαρρους των περιοχών: Αχαϊκό, Λακκόπετρα, Γομοστό και Λιμνοχώρι.
– Ασφαλή Δελτίου Πρόγνωσης των καιρικών συνθηκών, αφού το αποτέλεσμα έχει κριθεί αναξιόπιστο για τη λήψη των προβλεπόμενων προληπτικών μέτρων.
– Έγκαιρη και μεγαλύτερη χρηματοδότηση του δήμου (από τον Ιανουάριο) για την κάλυψη αναγκών της αντιπυρικής περιόδου, στην κατεύθυνση εκτέλεσης καθαρισμών δρόμων και μικρών τεχνικών έργων.

Ο κ. Ραυτακόπουλος εξήρε το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και τη συνεργασία Δήμου-Περιφέρειας κατά την αντιπυρική περίοδο του 2018.
Ειδικά για τους Εθελοντές του Δήμου, τους συνεχάρη και τους ευχαρίστησε για την καθοριστική συνδρομή τους στην αποφυγή μικρών ή μεγάλων πυρκαγιών.
Τέλος, κατέθεσε εκ νέου το αίτημα, οι Εθελοντές, να μπορούν να οδηγούν τα μηχανήματα έργων, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.