ΠΑΤΡΑ: Παρατηρήσεις από την “Κοινο_Τοπία” για την καθαριότητα – Ζητά από τη Δημοτική Αρχή εφαρμογή του Κανονισμού

Δύο χρόνια μετά την προτροπή που απεύθυνε η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr προς τους φορείς που εκπροσωπούν όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και υπενθύμιση προς τα μέλη τους σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας του Δήμου Πατρέων, η εικόνα της πόλης όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί αλλά έχει χειροτερέψει, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ.

και συνεχίζει: Με αυτό ως δεδομένο και γνωρίζοντας ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι μια μόνο από τις παραμέτρους που η ελλιπής εφαρμογή κανόνων δημιουργεί αισθητική υποβάθμιση της πόλης και υγειονομικούς κινδύνους καλούμε τη Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει άμεσα τον κανονισμό καθαριότητας προς όλους, και σε όσους ασκούν δραστηριότητα αλλά και στους ιδιώτες. Η άσκηση των αρμοδιοτήτων της για την προστασία του συνόλου των δημοτών έναντι μερικών που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής στην πόλη της Πάτρας είναι καθήκον και υποχρέωσή της.

Μια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αλλά και η εφαρμογή των κανόνων και των προστίμων που προβλέπονται από τον κανονισμό καθαριότητας μπορούν να βελτιώσουν την άσχημη και προσβλητική εικόνα των κοινόχρηστων χώρων της πόλης αρκεί η Δημοτική Αρχή μετά από τέσσερα χρόνια ατολμίας να ενεργοποιηθεί.

Ειδικότερα η επιστολή που απέστειλε η Κοινο_Τοπία στις 11 Οκτωβρίου 2016 προς 1) Επιμελητήριο Αχαΐας 2) Εμπορικό και Εισαγωγικό Σύλλογο Πατρών 3) Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας Σ.Κ.Ε.Α.Ν.Α. 4) Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Νομού Αχαΐας με κοινοποίηση στο Δήμο Πατρέων όπως και στα ΜΜΕ με φωτογραφικό υλικό που τεκμηρίωνε τα γραφόμενά της ανέφερε.

<<θα θέλαμε να σας επισημάνουμε την υποχρέωση συμμόρφωσης κάθε πολίτη και στην περίπτωσή σας κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, στον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Πατρέων για τον τρόπο και το πρόγραμμα αποκομιδής των απορριμμάτων που ο Δήμος έχει καταρτίσει.

Έτσι σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού:

· Οφείλουμε να έχουμε συσκευασμένα τα απορρίμματα σε πλαστικούς ανθεκτικούς σάκους, και να τους τοποθετούμε μέσα σε κάδο μηχανικής αποκομιδής που ο Δήμος έχει τοποθετήσει στην περιοχή μας

· Τα ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, γυαλί, πλαστικό και αλουμίνιο) θα πρέπει να τα τοποθετούμε στους ειδικούς μπλε κάδους ανακύκλωσης και μόνο

· Τα μεγάλα καταστήματα της πόλης (σούπερ μάρκετ, υπεραγορές κλπ.) ή όσα καταστήματα εκ της φύσεώς τους παράγουν πολλά απορρίμματα, υποχρεούνται να προμηθευτούν συμπιεστές απορριμμάτων – χαρτιών και άλλων αντικειμένων που συμπιέζονται

Με λύπη μας όμως παρατηρούμε ότι πολλά από τα καταστήματα, γραφεία ή πάροχοι υπηρεσιών που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και καταγράφονται στα μητρώα των φορέων σας εναποθέτουν τις σακούλες με τα απορρίμματα χωρίς να τις περιδέσουν, πετούν οργανικά υπολείμματα χύμα στους κάδους, δεν ακολουθούν τους κανόνες διαχωρισμού των απορριμμάτων, δε συμπιέζουν τις συσκευασίες πριν τις εναποθέσουν στους μπλε κάδους κ.α.

Με την επιστολή μας αυτή σκοπό έχουμε να σας προτρέψουμε να κάνετε μια υπενθύμιση-παρατήρηση στα μέλη σας ώστε να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του κανονισμού καθαριότητας γιατί πέρα από το χρέος τους η καθαριότητα και η αισθητική της πόλης μας είναι κάτι που μας αφορά όλους και όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι γι αυτό.

Θα χαρούμε να μας ενημερώσετε ότι πήρατε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να δούμε στην πράξη μια βελτιωμένη εικόνα της πόλης μας>>.