Λαβρόφ: H EE έχει χάσει 100 δις ευρώ λόγω των αντι-ρωσικών οικονομικών αντιποίνων

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση τιμωρεί τον εαυτό της, ακολουθώντας την Ουάσινγκτον στην επιβολή αντιρωσικών οικονομικών αντιποίνων» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στην ισπανική «El País».
«Ενώ η πολιτική των περιορισμών δεν ενοχλεί τις ΗΠΑ, η ΕΕ υποφέρει, έχοντας υποστεί απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

«Ο μύθος της ρωσικής απειλής έχει επιβληθεί στους Ευρωπαίους από την Ουάσινγκτον, ενώ το βασικό μέρος στη διαμάχη μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας – όσον αφορά στα αντιρωσικά αντίποινα- επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ. Ελπίζουμε πως ο κοινός νους σταδιακά θα κατανοήσει πως τα αντίποινα ουδένα ωφελούν. Ούτε τη Ρωσία, αλλά ούτε και την Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Η ΕΕ επανειλημμένα επεξέτεινε τα αντίποινα, πιο πρόσφατα τον περασμένο Ιούλιο, με στόχο την εφαρμογή τους εναντίον της ρωσικής οικονομία ως τον Φεβρουάριο του 2019, και πάλι τον Σεπτέμβριο ως τον Μάρτιο του 2019. Τα μέτρα επιβλήθηκαν εναντίον 155 προσώπων.

Την ίδια ώρα όλο και περισσότερες προσωπικότητες υψώνουν τη φωνή τους υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να αρθούν τα μέτρα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε σε δημοσιογράφους «πόσο αντιπαραγωγικά είναι και οδηγούν την Ρωσία να πέσει στην αγκαλιά της Κίνας».

Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να παραμένει ο κύριος εμπορικός εταίρος της Μόσχας, η συνεχώς αυξανόμενη εμπορική σχέση Μόσχας-Πεκίνου, κλείνει το χάσμα που δημιουργείται, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.