(ΦΩΤΟ)-ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ: Η υλοτομία στη Στροφυλιά, στο επίκεντρο σύσκεψης – Άμεση λύση και μακροπρόθεσμο σχέδιο

Στη Διεύθυνση Δασών Αχαΐας, στην Πάτρα, μετέβη το πρωί της Τρίτης, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, μαζί με Τριμελή Επιτροπή Κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη φετινή χρονική καθυστέρηση έναρξης της περιόδου ξύλευσης, στην Στροφυλιά.

Κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Νικολάου, συναντήθηκαν με τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Δασών Αχαΐας κ. Γεώργιο Παναγιωτόπουλο (παρόντες ήταν η κα Μαρία Τζιμίκου από το τμήμα εκτέλεσης δασικών έργων & οι κ.κ Βασίλειος Ντεμίρης & Κων/νος Μπεζεριάνος από το δασονομείο Κ.Αχαΐας) , συζητώντας μαζί του διεξοδικά, τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η απαγορευτική απόφαση του Δασαρχείου Πατρών.

Ο κ. Νικολάου, αφού άκουσε το επιχείρημα ότι η απαγόρευση υλοτομίας οφείλεται στις καιρικές συνθήκες και στον παρατεταμένο φόβο πρόκλησης πυρκαγιάς στο Δάσος, πρότεινε να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών, πρόταση που έγινε αποδεκτή από την αντιπροσωπεία των θιγόμενων κατοίκων και την Διεύθυνση Δασών Αχαΐας.

Η σύσκεψη προγραμματίστηκε για την προσεχή Τρίτη 13 Νοεμβρίου (στο Δημαρχείο Δυτικής Αχαΐας στην Κάτω Αχαΐα), στην οποία θα παρίσταται και εκπρόσωπος της Υπηρεσίας.

Ο Δήμαρχος Χρήστος Νικολάου, στην τοποθέτησή του, ανέφερε:

«Όπως ποτέ μέχρι τώρα, έτσι και στο μέλλον, δεν θα συμφωνήσουμε με μια παρατεταμένη απαγόρευση χορήγησης αδειών υλοτομίας. Σεβαστά τα αίτια που προβάλει η αρμόδια Υπηρεσία, αλλά ο δήμος, πέραν της προστασίας του περιβάλλοντος, ενδιαφέρεται και για τις ατομικές ανάγκες των δημοτών και στέκεται δίπλα τους, αφού με την υλοτομία κορμών και κατακείμενων ξηρών δέντρων, το μόνο που θέλουν είναι να διασφαλίσουν θέρμανση για τα σπίτια τους.
Είναι άξιο να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της συγκεκριμένης Τοπικής κοινότητας προστατεύουν και ¨θωρακίζουν¨ το Δάσος.

Η υπηρεσία έδειξε την δέουσα κατανόηση στο αίτημα των κατοίκων λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αντικειμενικές δυσκολίες.

Πρότασή μου είναι να ξεπεραστεί άμεσα το αδιέξοδο με άρση της απόφασης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος λαθροϋλοτομίας αλλά και για να μην ξεμείνει κανείς συνδημότης από ξύλα, ενόψει χειμώνα.
Ακόμα, προτείνω να εκπονηθεί – σε συνεργασία και διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων – ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που δεν θα επιτρέπει να επαναλαμβάνεται, κάθε χρόνο, το ίδιο πρόβλημα».