Ατυπο δημοψήφισμα για τον Τραμπ οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ


Χαρακτήρα άτυπου δημοψηφίσματος για τον Ντόναλντ Τραμπ και τις πολιτικές του έχουν λάβει οι σημερινές ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες – κάτι που επέλεξε άλλωστε και ο ίδιος τους τελευταίους μήνες.

«Αισθάνομαι σαν να είμαι εγώ στο ψηφοδέλτιο», τόνισε, απευθυνόμενος σε ενθουσιώδεις υποστηρικτές του στο Κλίβελαντ του Οχάιο εξαπολύοντας νέα σφοδρά πυρά κατά των Δημοκρατικών, τους οποίους παρουσίασε και πάλι ως απειλή για την οικονομία και το μέλλον της χώρας.

«Πρέπει να πάτε να ψηφίσετε», πρόσθεσε, επιμένοντας πως αυτό που διακυβεύεται είναι η προεδρία του και η πολιτική του. «Άμα θέλετε περισσότερα καραβάνια, περισσότερο έγκλημα, ψηφίστε Δημοκρατικούς. Αν θέλετε ασφαλείς κοινότητες, ψηφίστε Ρεπουμπλικανούς», τόνισε, επιμένοντας να βάζει στο επίκεντρο το ζήτημα της μετανάστευσης και της εγκληματικότητας, που κατ’ αυτόν συνδέονται άρρηκτα.

«Αύριο διακυβεύονται όλα όσα οικοδομήσαμε», επανέλαβε σε άλλη του συγκέντρωση στην Ιντιάνα, Πολιτεία-κλειδί που πρέπει να κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι αν θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Φαβορί οι Δημοκρατικοί για τη Βουλή

Μετά την ήττα – σοκ προ διετίας, οι Δημοκρατικοί προβάλλουν ως φαβορί στις δημοσκοπήσεις για την ανάκτηση του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων (435 έδρες), ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι φέρονται να οδεύουν να κρατήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας (100 έδρες, κρίνονται οι 35).

Ο Τραμπ προσπάθησε να κινητοποιήσει τη βάση των ψηφοφόρων του για να αποτρέψει νίκη των Δημοκρατικών που θα παραλύσει την προεδρία του (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο Τραμπ προσπάθησε να κινητοποιήσει τη βάση των ψηφοφόρων του για να αποτρέψει νίκη των Δημοκρατικών που θα παραλύσει την προεδρία του (Φωτογραφία: ΑΡ)

 

 

Ανησυχώντας για το ενδεχόμενο μια νίκη των Δημοκρατικών να οδηγήσει σε παράλυση την προεδρία και την κυβέρνησή του, ο Τραμπ ρίχτηκε με όλες του τις δυνάμεις στην εκστρατεία. Εκτός από το Οχάιο και την Ιντιάνα, εμφανίστηκε και στο Μιζούρι.

Στον αντίποδα, οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών, ελλείψει νέων προσωπικοτήτων που να έχουν απήχηση εθνικής εμβέλειας, βασίστηκαν στην υποστήριξη του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το αποτέλεσμα θα είναι «καλό για εμάς στη Γερουσία και πιστεύω ότι θα επιτύχουμε επίσης ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στη Βουλή», είπε ο Τραμπ τη Δευτέρα, παρότι αναγνώρισε ότι η ιστορική τάση θέλει το κυβερνών κόμμα να ηττάται στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Και στα δύο στρατόπεδα, η προσπάθεια συνεχιζόταν ως την ύστατη στιγμή για την κινητοποίηση των εκλογέων. Οι ψήφοι των νέων, των μελών των μειονοτήτων και των γυναικών ίσως αποδειχθούν καθοριστικές.

Πάνω από 30 εκ. Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων ή με επιστολικές ψήφους (Φωτογραφία: ΑΡ)

Πάνω από 30 εκ. Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων ή με επιστολικές ψήφους (Φωτογραφία: ΑΡ)

 

 

Αναμένεται μεγάλο ποσοστό συμμετοχής

Ένδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος που προκαλεί η αναμέτρηση είναι ότι έχουν ήδη ψηφίσει πάνω από 30 εκατομμύρια πολίτες εκ των προτέρων ή επιστολικά, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οκτώ εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με το 2014 και το ποσοστό της συμμετοχής, για τα αμερικανικά δεδομένα, αναγγέλλεται υψηλό.

«Σκληρό ροκ» από τον Τραμπ για το μεταναστευτικό

Ο μεγιστάνας των ακινήτων, ο οποίος είχε αρχίσει την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία χαρακτηρίζοντας συλλήβδην τους μετανάστες από το Μεξικό «βιαστές», επέλεξε εκ νέου να θέσει το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης στην καρδιά της εκστρατείας, μιλώντας περί επαπειλούμενης «εισβολής».

Ελλείψει νέων προσωπικοτήτων που να έχουν απήχηση εθνικής εμβέλειας, οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι  βασίστηκαν στην υποστήριξη του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ελλείψει νέων προσωπικοτήτων που να έχουν απήχηση εθνικής εμβέλειας, οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι βασίστηκαν στην υποστήριξη του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα (Φωτογραφία: ΑΡ)

 

 

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί επικέντρωσαν τη δική τους προεκλογική εκστρατεία στην υπεράσπιση του συστήματος υγείας όπως μεταρρυθμίστηκε επί των ημερών του Ομπάμα, αλλά ακόμη περισσότερο στην απόρριψη του προέδρου Τραμπ, που πολλοί από τους υποψηφίους τους δεν έπαψαν να χαρακτηρίζουν ψεύτη και καταλύτη των πρόσφατων βίαιων επεισοδίων ρατσιστικού και αντισημιτικού χαρακτήρα, που βύθισαν τη χώρα στο πένθος.

Η ψήφος των γυναικών

Ασφαλείς προβλέψεις για το αποτέλεσμα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν. Η τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο SSRS για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου CNN κατέδειξε πως ο Τραμπ έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί για την ψήφο των γυναικών: το 62% εξ αυτών υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς.

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν την αντιπολίτευση να επικρατεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί πρέπει να αποσπάσουν 23 έδρες από τους Ρεπουμπλικάνους για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.

Όμως οι έρευνες υποδεικνύουν αμφίρροπες μάχες σε τουλάχιστον είκοσι εκλογικές περιφέρειες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ποιο κόμμα θα νικήσει, προειδοποιούν αναλυτές των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, ακόμα ζεματισμένοι από την «έκπληξη» της επικράτησης του Τραμπ το 2016.

Στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι προβλέπουν πως θα ενισχύσουν την πλειοψηφία τους, αφού έχουν στα χέρια τους γερά χαρτιά: αυτό το ένα τρίτο των εδρών του σώματος που θα ανανεωθεί φέτος κρίνεται κυρίως σε Πολιτείες όπου πλειοψηφεί το συντηρητικό στοιχείο. Μεταξύ των κατόχων των 35 εδρών που κρίνονται, στην πιο δύσκολη θέση βρίσκονται οι Δημοκρατικοί που έχουν εκλεγεί στη Βόρεια Ντακότα, στην Ιντιάνα, στη Μοντάνα και στο Μιζούρι.

Εφιάλτης για τον Τραμπ τυχόν ήττα στη Βουλή

Ένα διχασμένο Κογκρέσο θα εγείρει πολλά εμπόδια στην υλοποίηση του προγράμματος του Τραμπ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ένα διχασμένο Κογκρέσο θα εγείρει πολλά εμπόδια στην υλοποίηση του προγράμματος του Τραμπ (Φωτογραφία: ΑΡ)

 

 

Η απώλεια του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων, παρά τα εξαίρετα στοιχεία για την πορεία των οικονομικών δεικτών, θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για τον Τραμπ, ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως ο εγγυητής της καλής υγείας της αμερικανικής οικονομίας.

Στην περίπτωση που το 116ο Κογκρέσο, που θα συγκροτηθεί σε σώμα την 3η Ιανουαρίου 2019, είναι διχασμένο, θα εγερθούν πολλά εμπόδια στον δρόμο του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, το πρόγραμμα του οποίου θα είναι πρακτικά αδύνατο να μετουσιωθεί σε νόμους, τουλάχιστον τους 22 μήνες που θα απομένουν ως τον Νοέμβριο του 2020.

Τα πρώτα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 13:00 ώρα Ελλάδος στην ανατολική ακτή της χώρας, ενώ τα τελευταία θα κλείσουν στις 07:00 αύριο το πρωί. Τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένονται νωρίς αύριο το πρωί ώρα Ελλάδος, αν και θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο ακόμη αν είναι οριακή η αναμέτρηση στη Γερουσία.

Πηγή:iefimerida.gr