Προτεραιότητα ο προσκυνηματικός τουρισμός

Στον κρίσιμο ρόλο του προσκυνηματικού τουρισμού, ως πυλώνα τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος αλλά και ως στοιχείο επαφής των επισκεπτών με την θρησκευτική και πολιτισμική μας κληρονομιά, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας κατά τον χαιρετισμό του στο Γ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικού Τουρισμού που φιλοξενήθηκε στον Πύργο.
Ο κ. Καρπέτας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε Ιερά προσκυνήματα της Ηλείας τα οποία κάθε χρόνο αποτελούν πόλους έλξης για χιλιάδες επισκέπτες όπως είναι οι Ιερές Μονές Σκαφιδιάς, Παναγιάς Βλαχέρνας, Κρεμαστής, Φραγκαβίλας, Χρυσοπηγής, Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Φραγκοπηδήματος. Και επεσήμανε ότι η προσπάθεια της Περιφέρειας είναι διαρκής και συστηματική για την ανάδειξη των προσκυνηματικών τόπων όλης της Δυτικής Ελλάδος.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος παρακολουθεί από πολύ κοντά τις πρωτοβουλίες της Ιεράς Συνόδου και των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων και συνδράμει στο έργο τους» υπογράμμισε ο κ. Καρπέτας. Και Πρόσθεσε: «Υλοποιούμε αυτή την πολιτική είτε μέσω πρωτοβουλιών που εφάπτονται με τον κοινό μας στόχο, την κοινή μας επιδίωξη για την ενίσχυση του προσκυνηματικού τουρισμού – και εδώ μιλώ για δράσεις τουριστικής προβολής- είτε μέσω έργων που η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει με σκοπό την ανάδειξη των προσκυνηματικών τόπων, των ναών και των μοναστηριών μας. Έργα που δεν αφορούν μόνο στα ίδια τα θρησκευτικά μνημεία μας αλλά και στις συνθήκες πρόσβασης σ’ αυτά αλλά και στους περιβάλλοντες χώρους τους».
Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο κ. Καρπέτας επεσήμανε ότι είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια σταθερά ανοδική πορεία σε ό,τι αφορά στον αριθμό των επισκεπτών.
Και σημείωσε: «Όλο και περισσότεροι μας επιλέγουν. Όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν την φυσική ομορφιά, τις δυνατότητες αλλά κυρίως την βαριά ιστορική και πολιτισμική μας παρακαταθήκη. Δεν θα είχαμε αυτή την εξέλιξη αν έλειπαν απ’ την περιοχή μας τα εμβληματικά χριστιανικά μνημεία μας. Αν δεν είχαν προηγηθεί ουσιαστικές, καλοσχεδιασμένες και τελικά αποδοτικές στ’ αποτελέσματα τους κινήσεις τουριστικής προβολής».