Οι δυσχρωμίες και οι τρόποι αντιμετώπισής τους

Όλο και περισσότερες γυναίκες παρατηρούν δυσχρωμίες στο πρόσωπο ή τα χέρια τους και επιζητούν μια λύση. «Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο που δείχνει γερασμένη την όψη του προσώπου είναι οι δυσχρωμίες», εξηγεί στο Vita η δερματολόγος-αφροδισιολόγος και διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Bάλια Μουσάτου. Πρόκειται για ανομοιόμορφη κατανομή της μελανίνης η οποία δημιουργεί καφέ κηλίδες. Συνήθως εμφανίζονται στο πρόσωπο, στο λαιμό, στα χέρια και σε άλλα μέρη του σώματος που βλέπει περισσότερο ο ήλιος.

Τα αίτια του φαινομένου
Ηλιακή ακτινοβολία
Ορμόνες
Τραύματα της επιδερμίδας
Τρόποι αντιμετώπισης
Προστασία με SPF: Ζούμε σε μια χώρα που έχει ηλιοφάνεια τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Άρα η χρήση του αντηλιακού ή μιας ενυδατικής με SPF επιβάλλεται. Αν υποθέσουμε ότι ανήκετε στην πλειοψηφία και έχετε σταράτη επιδερμίδα, χρειάζεστε ένα μέσο δείκτη προστασίας (γύρω στο 15). Ωστόσο, τους καλοκαιρινούς μήνες χρησιμοποιείτε SPF 30. Αν η αντηλιακή προστασία δεν είναι επαρκής όλο το χρόνο, η UV ακτινοβολία θα διεγείρει την παραγωγή μελανίνης και θα πολλαπλασιάσει τις δυσχρωμίες.

Απαλή απολέπιση: Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από τη επιφάνεια της επιδερμίδας θα βελτιώσει τον τόνο της. Αλλά μην το παρακάνετε, διαφορετικά μπορεί να την τραυματισετε και να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Αποφύγετε το βίαιο τρίψιμο καθώς και τη συχνή απολέπιση (μία με δυο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές).

Καλλυντικά λεύκανσης: Δοκιμάστε καλλυντικά που έχουν συστατικά με λευκαντική δράση. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Β3 (niacinamide), το εκχύλισμα γλυκόρριζας και του μούρου. Αναστρέφουν τα αποτελέσματα της υπερπαραγωγής μελανίνης η οποία ευθύνεται για τις δυσχρωμίες. Πάντως πρέπει να ξέρετε ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν εξαφανίζουν το πρόβλημα, αλλά βελτιώνουν ορατά τη συνολική εικόνα της επιδερμίδας και προλαμβάνουν την εμφάνιση νέων κηλίδων.

Χημικό πίλινγκ: Αν οι δυσχρωμίες βρίσκονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας ή σε μέτριο βάθος (αυτό θα το κρίνει ο δερματολόγος), υπάρχει η λύση του χημικού πίλινγκ, χρησιμοποιώντας trichloracetic acid (TCA), γλυκολικό οξύ και σαλικυλικό οξύ. Η συγκεκριμένη θεραπεία διασπά την επιφάνεια του δέρματος, επιτρέποντας να αναπτυχθεί στη θέση του νέο δέρμα με πιο νεανική όψη. Για ικανοποιητικά αποτελέσματα, χρειάζονται 2-4 συνεδρίες οι οποίες στοιχίζουν γύρω στα 100-150 ευρώ.

Θεραπεία με λέιζερ: Η πλέον ενδεδειγμένη χρονική στιγμή θεωρείται αυτή μεταξύ του φθινοπώρου και της αρχής της άνοιξης, αφού τότε η ηλιακή ακτινοβολία εξασθενεί. Ενδείκνυται για τις κηλίδες που οφείλονται στη φωτογήρανση και εμφανίζονται στο πρόσωπο και τα χέρια. Όσο για το χλόασμα του προσώπου δεν ενδείκνυται θεραπεία με λέιζερ.