Κρίσιμες επαφές Τραμπ με Πούτιν και Ερντογάν αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι

Κρίσιμες επαφές με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν θα έχει αυτή την εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ στο Παρίσι, όπου αναμένονται το Σαββατοκύριακο τουλάχιστον 80 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πολλά όσον αφορά στις διαθέσεις του Αμερικανού προέδρου στη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του θα εξαρτηθούν από την έκβαση των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, ενώ το κλίμα, που είναι ήδη βαρύ μετά την πρόσφατη απόφαση της Ουάσιγκτον να αποσυρθεί από τη συμφωνία πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς που είχαν υπογράψει πριν από 31 χρόνια οι ΗΠΑ και η πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ, ίσως να επιβαρυνθεί περισσότερο αν οι ΗΠΑ επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία για τη χρήση χημικών όπλων σε βρετανικό έδαφος.

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι φυσικά το Συριακό, αλλά και οι νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον κατά της Τεχεράνης. Στην Ουάσιγκτον περιμένουν ότι το τετ-α-τετ θα είναι σύντομο αυτή τη φορά, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις του απρόβλεπτου Ρεπουμπλικανού προέδρου, ειδικά αν νιώσει ότι βγήκε ενισχυμένος από τις κάλπες στις ενδιάμεσες εκλογές κι ως εκ τούτου έχει μεγαλύτερα περιθώριο ελιγμών στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις.

Η συνάντηση με τον Ερντογάν στη σκιά της υπόθεσης Κασόγκι

Συριακό και κυρώσεις των ΗΠΑ στην Άγκυρα αναμένεται να κυριαρχήσουν στο τε-α-τετ Τραμπ-Ερντογάν στο Παρίσι (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)Συριακό και κυρώσεις των ΗΠΑ στην Άγκυρα αναμένεται να κυριαρχήσουν στο τε-α-τετ Τραμπ-Ερντογάν στο Παρίσι (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

Από την άλλη πλευρά η συνάντηση του Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν θα είναι η πρώτη αφότου η Άγκυρα κατηγόρησε ευθέως την σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, τη Σαουδική Αραβία για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Η Ουάσιγκτον δεν έχει επιβάλει μέχρι στιγμής ουσιαστικές κυρώσεις στο Ριάντ, εν αναμονή, όπως λέει, του αποτελέσματος της έρευνας των Σαουδαραβικών Αρχών για τον φόνο του αρθρογράφου της Washington Post. O Eρντογάν κατηγόρησε ουσιαστικά τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ότι διέταξε την δολοφονία του Κασόγκι.

Ο Τούρκος πρόεδρος, που σχεδιάζει, πάντως, να συναντηθεί και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναμένεται στο τετ-α-τετ με τον Τραμπ να επικεντρωθεί στο θέμα της διατήρησης της εκεχειρίας στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, στις κοινές περιπολίες κατά κουρδικών ομάδων και στην περαιτέρω άρση κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη χώρα του.