Γιατί η ΝΔ βάζει στο στόχαστρο τον «αδύναμο κρίκο» Πάνο Καμμένο

Στο «γαλάζιο» στόχαστρο έχει μπει για τα καλά το τελευταίο διάστημα ο Πάνος Καμμένος, με το αντιπολιτευτικό πρέσινγκ απέναντι στον κυβερνητικό εταίρο να γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικό. Μέσα σε λίγα 24ωρα η ΝΔ ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Την Παρασκευή κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση με θέμα το προσφυγικό, με στόχο να αναδείξουν εκτός από την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την διαχείριση των κονδυλίων από το υπουργείο Άμυνας.

Το Σάββατο η σέλφι που τράβηξε ο υπουργός Άμυνας έχοντας πίσω του το στρατιωτικό ελικόπτερο που τον μετέφερε στην Αστυπάλαια προκάλεσε νέα σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της ΝΔ και του Πάνου Καμμένου, ενώ παράλληλα πήγε να αναζωπυρωθεί το μέτωπο με τον Νίκο Κοτζιά.

Ο πιο “αδύναμος κρίκος” της κυβέρνησης

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι πλέον ο πιο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης. Η στάση του στο Σκοπιανό έχει διαταράξει τις σχέσεις ακόμα τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον στενό πυρήνα του Μαξίμου που τον στήριζε όλο αυτό το διάστημα. Επίσης για την Κουμουνδούρου ο Πάνος Καμμένος θεωρείται «κόκκινο πανί» καθώς όσοι υπουργοί συγκρούστηκαν μαζί του, όπως οι Νίκος Φίλης, Γιάννης Μουζάλας και Νίκος Κοτζιάς έμειναν εκτός κυβέρνησης.

Τις ιδιαιτέρως ρευστές ισορροπίες που επικρατούν μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η ΝΔ, με στόχο να φέρει σε δύσκολη θέση τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν δείχνει πρόθυμος να υπερασπιστεί με θέρμη τον Πάνο Καμμένο, όσο και τους ΑΝΕΛ που βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε αδιέξοδο και  με την πλάτη στον τοίχο.

Προκαλεί φθορά στο Μαξίμου

Στο «γαλάζιο» επικοινωνιακό επιτελείο βλέπουν ότι ανοίγοντας διαρκώς μέτωπα με τον Πάνο Καμμένο προκαλούν σημαντική φθορά στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο Μαξίμου, το οποίο αναγκάζεται να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο.

Άλλωστε με την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση για το Σκοπιανό κατάφερε από την μία ισχυρό πλήγμα στην κυβερνητική συνοχή καθώς διεγράφη ο Δημήτρης Καμμένος, ενώ από την άλλη έπληξε και τους ΑΝΕΛ με τις αποχωρήσεις στελεχών όπως της εκπροσώπου Μανταλένας Παπαδοπούλου αλλά και με τις παραιτήσεις μελών του κόμματος στην Βόρεια Ελλάδα. Την ίδια στιγμή τα δημοσκοπικά ποσοστά του Πάνου Καμμένου βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση με όλες τις μετρήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί να τον δείχνουν καθαρά εκτός Βουλής.

Στην Πειραιώς ουσιαστικά μέσω του Πάνου Καμμένου επιχειρούν να “χτυπήσουν” τον Αλέξη Τσίπρα καθώς τους θεωρούν συνένοχους για την πολιτική που εφαρμόζεται αλλά και για τον πόλεμο «λάσπης» εναντίον των πολιτικών αντιπάλων. «Δεν με απασχολεί αν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος είναι αλληλοεκβιαζόμενοι ή σε συμπαιγνία. Διότι σε κάθε περίπτωση, μαζί βλάπτουν την χώρα και μαζί πρέπει να φύγουν» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο “Πρώτο Θέμα”.

Στο «γαλάζιο» μικροσκόπιο όλες οι κινήσεις του Καμμένου

Το βέβαιο είναι πως όσο θα πλησιάζουμε προς την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών τόσο θα εντείνεται και το αντιπολιτευτικό σφυροκόπημα της ΝΔ απέναντι στον Πάνο Καμμένο. Στην Πειραιώς εκτιμούν πως όποιον δρόμο και αν ακολουθήσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απέναντι στην νέα πρόταση μομφής που ετοιμάζεται να καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, κερδισμένη θα είναι η ΝΔ.

Στην περίπτωση που αποχωρήσει ο Πάνος Καμμένος από την κυβέρνηση τότε η χώρα πιθανότατα θα οδηγηθεί σε εκλογές κάτι που ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αν οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης θα είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό για την στάση τους απέναντι σε τόσο σημαντικό εθνικό ζήτημα. «Αν ο κ. Καμμένος αποχωρήσει από την δικομματική κυβέρνηση δεν υφίσταται πλέον καμία απολύτως πολιτική νομιμοποίηση στον κ. Τσίπρα να συνεχίσει να κυβερνά. Οφείλει αμέσως, είτε να ζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης, είτε να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση» τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ στην συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως ο πολιτικός χρόνος μέχρι να έρθει το Σκοπιανό στην βουλή είναι μεγάλος και δεν αποκλείουν να υπάρξει νέα ενδοκυβερνητικό μέτωπο με πρωταγωνιστή τον Πάνο Καμμένο, με αφορμή τόσο τα ελληνοτουρκικά όσο και στην συνταγματική αναθεώρηση με το θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας.