Διεθνείς σταρ υπογράφουν επιστολή για το θάνατο Κασόγκι

Η Μέριλ Στριπ, η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ και η Ζέιντι Σμιθ είναι ανάμεσα στους καλλιτέχνες που απευθύνουν μια ανοιχτή επιστολή που καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να διερευνήσουν το θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες, συγγραφείς και ακτιβιστές υποστηρίζουν την θεσμοθέτηση μιας διεθνούς ημέρας για να τερματιστεί η ατιμωρησία για εγκλήματα εναντίον δημοσιογράφων, ένα μήνα μετά το θάνατο του δημοσιογράφου της Washington Post στο Σαουδαραβικό προξενείο στην Τουρκία.

«Η βίαιη δολοφονία εξέχοντος δημοσιογράφου και σχολιαστή σε ξένο έδαφος αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανησυχητική κλιμάκωση της καταστολής της κάθε διαφωνίας με την Σαουδική Αραβία, η κυβέρνηση της οποίας τα τελευταία χρόνια έχει φυλακίσει πολυάριθμους συγγραφείς, δημοσιογράφους, υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρους σε μια σαρωτική επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης» γράφει η επιστολή.

Απευθύνεται στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και τον καλεί να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα για το τι πραγματικά συνέβη με τον Κασόγκι.

“Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου μέσα σε μια διπλωματική στέγη  δεν θα αποτελούσε τίποτα άλλο παρά μια πράξη κρατικής τρομοκρατίας που σκόπευε να εκφοβίσει δημοσιογράφους, αντιφρονούντες σε όλο τον κόσμο», γράφει η επιστολή.

Ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν την επιστολή είναι τα ονόματα των Ίαν Μακ Γιούαν, Μάργκαρετ Άτγουντ, Άλεκ Μπάλντουιν και Τζέφρι Ευγενίδης. Η κινητήριος δύναμη πίσω από την επιστολή είναι η Pen America, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με στόχο την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης.

 

με πληροφορίες από τον Guardian