(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Σεισμικά ευάλωτο το 80% των κτιρίων της πόλης – Η σύσκεψη του δήμου με τοπικούς φορείς

Έλεγχοι και μέτρα αντισεισμικής ενίσχυσης και προστασίας απαιτούνται για το 80% των κτιρίων της Πάτρας, δημόσιων και ιδιωτικών, καθώς η κατασκευή τους, είναι προ του 1985 πριν δηλαδή, του ισχύοντος αντισεισμικού κανονισμού.
Ζήτημα άμεσης προτεραιότητας υπάρχει για τα εγκαταλειμμένα και ετοιμόρροπα σπίτια, για τα οποία απαιτείται η άμεση κατεδάφιση τους, καθώς και για τα κτίρια που είναι ασυντήρητα, με τους σοβάδες και τα μάρμαρα, να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των περαστικών.
Αυτό τονίστηκε χθες από τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει σύσκεψη επιστημονικών και άλλων φορέων, στην Αγορά Αργύρη, με θέμα την αντισεισμική θωράκιση της πόλης, προφανώς με αφορμή τον μεγάλο σεισμό του Ιονίου που συγκλόνισε την Ζάκυνθο.
Στην κεντρική του εισήγηση, ο κ. Πελετίδης δεν έκρυψε την ανησυχία του, για το θέμα της αντισεισμικής προστασίας της πόλης. Στην Πάτρα, όπως είπε, μέτρα ουσιαστικά για την αντισεισμική της θωράκιση, δεν έχουν υλοποιηθεί από καμία κυβέρνηση, γιατί αυτά τα έργα, δεν αποφέρουν κέρδη στα μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα. Αντιθέτως, το ίδιο το κράτος μεταφέρει ευθύνες στους Δήμους για τα δημοτικά κτίρια, τα σχολικά συγκροτήματα, τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, χωρίς χρηματοδότηση και ειδικευμένο προσωπικό.

Η Δημοτική Αρχή, τόνισε ο κ. Πελετίδης, έχει επισκευάσει το 35% των σχολικών κτιρίων, ενώ μετά από μακροσκοπικούς και άλλους τεχνικούς ελέγχους, αντιμετωπίζει προβλήματα, με κριτήριο την παλαιότητα των κτιρίων και τον αντισεισμικό κανονισμό με τον οποίο κατασκευάστηκαν.
Ο δήμος έχει μελέτες για σχολικά συγκροτήματα αναμένοντας χρηματοδότηση και αυτή την στιγμή, κατασκευάζει το 3ο Γυμνάσιο και το 12ο Δημοτικό Σχολείο και κατεδαφίζει το 1ο Λύκειο, που από τον σεισμό του 2008 κρίθηκαν ακατάλληλα.

Αναφερόμενος στα εγκαταλειμμένα και ετοιμόρροπα κτίρια, ο δήμαρχος έθεσε ζήτημα άμεσης παρέμβασης για την κατεδάφιση τους, για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Ζήτησε να υπάρξει ένα πρόγραμμα κατεδαφίσεων, χρηματοδοτούμενο όμως από τον κρατικό προϋπολογισμό, για ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να αναλάβουν το κόστος.

Ο δήμαρχος είπε ακόμα ότι η Πολιτική Προστασία του Δήμου και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του, έχουν συντάξει και επικαιροποιήσει το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών για σεισμούς, ενώ σύντομα θα συγκροτηθούν ομάδες εργαζομένων για την επιμόρφωση των πολιτών, για να καταλήξει η πόλη, σε μια μεγάλη άσκηση ετοιμότητας, που θα πρέπει να πραγματοποιείται μια φορά κάθε χρόνο.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλης Αϊβαλής, τόνισε από την πλευρά του ότι θα πρέπει η πολιτεία να δώσει φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να προβούν σε ενέργειες αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων τους.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας έχει εδώ και καιρό προχωρήσει στη δημιουργία Μητρώου Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών, με πάνω από 150 μηχανικούς.
Παράλληλα, ζήτησε την ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου, που είχε ξεκινήσει το 2002 – 2003 για όλα τα δημόσια κτίρια όχι μόνο για την Πάτρα, αλλά για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την επικαιροποίηση και επέκταση σε όλο το δήμο, της μικροζωνικής μελέτης που είχε γίνει για το κέντρο της Πάτρας το 1998-1999 και η οποία δείχνει ποιες περιοχές της πόλης είναι περισσότερο ευαίσθητες σε σεισμικά φαινόμενα.
Ακόμα, ο Βασίλης Αϊβαλής τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΤΕΕ, των ενδιαφερομένων Δήμων, της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Πανεπιστημίου Πατρών, για να προετοιμαστεί ένα συγκροτημένο σχέδιο προσεισμικών και μετασεισμικών ενεργειών, για τον προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων, κ.ά.