Υεμένη: Σφοδρές μάχες με δεκάδες νεκρούς

Πολύνεκρες μάχες μαίνονται από την Πέμπτη στη Χοντάιντα, στις ακτές της δυτικής Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες Χούθι και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία εξαπέλυσε δεκάδες αεροπορικά πλήγματα στην πόλη όπου βρίσκεται το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας, δήλωσαν στρατιωτικές πηγές την Παρασκευή.

Οι μάχες καταγράφονται παρότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία έχει την έδρα της στο Άντεν, τη μεγάλη πόλη του νότου, εξέφρασε την Πέμπτη την προθυμία της να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες, που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανάα και άλλα αστικά κέντρα όπως η Χοντάιντα.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο μέρη μαίνονται από την Πέμπτη στο νότιο τμήμα της Χοντάιντας, με μονάδες των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων να έχουν φθάσει στα περίχωρα του πανεπιστημίου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στον κυβερνητικό στρατό.

Ιατρικές πηγές στη Χοντάιντα έκαναν λόγο για 34 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στις τάξεις των ανταρτών από την Πέμπτη. Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχασαν έξι άνδρες, σύμφωνα με έτερη ιατρική πηγή και μια πηγή προσκείμενη στις τάξεις τους.

Αξιωματικοί των κυβερνητικών δυνάμεων γνωστοποίησαν την Τρίτη ότι η συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ στέλνει ενισχύσεις στη δυτική ακτή ενόψει μιας νέας εφόδου εναντίον της πόλης Χοντάιντα, όπου βρίσκεται το λιμάνι μέσω του οποίου μπαίνουν στη χώρα τα τρία τέταρτα των εισαγόμενων αγαθών και της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι Χούθι από την πλευρά τους ανέπτυξαν, σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή, ελεύθερους σκοπευτές στις οροφές πολλών κτιρίων της πόλης αυτής.

Στρατιωτική πηγή έκανε λόγο την Παρασκευή για δεκάδες αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας στη νότια και ανατολική Χοντάιντα.

Η συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση επενέβη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη για να αποκαταστήσει την εξουσία της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, ο οποίος έχει καταφύγει στο Ριάντ.

Οι Χούθι, που θεωρείται ότι υποστηρίζονται από το Ιράν, κατέχουν την πρωτεύουσα και αχανείς εκτάσεις στη βόρεια και στη δυτική Υεμένη.