Handesblatt: Η καχυποψία των αγορών οφείλεται στην πολιτική του Αλ. Τσίπρα

Υπενθυμίζοντας τη φράση του Αλέξη Τσίπρα «εμείς θα βαράμε το νταούλι και θα οι αγορές θα χορεύουν», η εφημερίδα Handesblatt φιλοξενεί άρθρο στο οποίο επισημαίνει ότι η καχυποψία των αγορά οφείλεται στην πολιτική του.

«Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει χειρότερο αξιόχρεο και δεν πρέπει να καταβάλλει τόσο υψηλά επιτόκια στα ομόλογα όπως η Ελλάδα» αναφέρει το άρθρο, σύμφωνα με την Deutsche Welle, στο οποίο σημειώνεται ακόμη πως «λόγω της διένεξης Ρώμης-Βρυξελλών, αλλά και της επαπειλούμενης οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, η Αθήνα δυσκολεύεται να επιστρέψει στις αγορές».

«Όμως» σημειώνει χαρακτηριστικά «η καχυποψία των αγορών οφείλεται κυρίως στην ίδια την Ελλάδα.» επισημαίνοντας πως ναι μεν για το ύψος του χρέους «ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει και πολλά» εν τούτοις «με την πολιτική του εντείνει την ανησυχία στις αγορές».

Και συνεχίζει υπογραμμίζοντας το γεγονός πως ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «τρίζει» γεγονός που κατά την εφημερίδα «δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να χάσει σε λίγους μήνες την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο. Ούτως ή άλλως το 2019 πρέπει να εκλεγεί νέα βουλή».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης στα «προεκλογικά δωράκια» που ξεκίνησαν στην Αθήνα αλλά και στο γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας «Θέλει να ακυρώσει τις περικοπές συντάξεων, να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα και να πάρει πίσω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Ό,τι χειρότερο δηλαδή για τους επενδυτές».

Η Αθήνα αναβάλλει την έκδοση ομολόγων

Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται και δεύτερο άρθρο σύμφωνα με το οποίο «η Αθήνα επιδιώκει να αντλήσει το 2019 περίπου 7 δις ευρώ για να αποπληρώσει εμπρόθεσμα δάνεια του ΔΝΤ» και επικαλούμενη πηγές σημειώνει πως «Λόγω του σκεπτικισμού των αγορών ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την έκδοση κρατικού ομολόγου που θα αγοράσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες».

Σύμφωνα πάντα με την γερμανική εφημερίδα «ένας τραπεζίτης κάνει λόγο για συνθήκη win win, μιας και από τη μια το δημόσιο θα αντλήσει χρήματα με ιδανικότερους όρους, ενώ από την άλλη οι τράπεζες θα διασφαλίσουν σημαντικά έσοδα από επιτόκια. Παραμένει ωστόσο αμφίβολο αν η ΕΚΤ δώσει το απαραίτητο πράσινο φως στην αύξηση του ορίου τοποθετήσεων σε κρατικά ομόλογα από τράπεζες».