Προβληματική η νέα διαδικασία προμήθειας Ακουστικών Βαρηκοΐας σε παιδιά

Στη δυσχερή κατάσταση που έχουν βρεθεί παιδιά και γονείς όσον αφορά στην προβληματική διαδικασία που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην αποζημίωση ακουστικών βαρηκοΐας που εφαρμόζονται σε παιδιά αναφέρονται με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου, Ιάσονας Φωτήλας και Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Τα βαρήκοα παιδιά καλύπτουν την δαπάνη με ένα ποσό από τον ΕΟΠΥΥ που αγγίζει τα 450 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό – μέχρι τα 1.500 ευρώ ανά ακουστικό – από το Υπουργείο Παιδείας. Με την νέα διαδικασία ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει κατευθείαν τους ασφαλισμένους, αλλά καταβάλλει τα χρήματα στις εταιρίες που προμηθεύουν το ακουστικό και στην συνέχεια αυτές με την σειρά τους αφαιρούν το ποσό από αυτό που πρέπει να καταβάλει ο ασφαλισμένος. Σύμφωνα με τον σύλλογο Ακοοπροθετιστών Ελλάδος, το Υπουργείο Παιδείας δε δέχεται την βεβαίωση της εταιρίας ότι θα εισπράξει αυτή το ποσό από τον ΕΟΠΥΥ για λογαριασμό του ασφαλισμένου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να καθυστερεί η εφαρμογή των ακουστικών στα παιδιά. Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί εάν γνωρίζουν τα εν λόγω προβλήματα καθώς και με ποιον τρόπο και πότε σκοπεύουν να τα λύσουν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τους Υπουργούς
Υγείας
Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων
Θέμα: Προβληματική η νέα διαδικασία προμήθειας Ακουστικών Βαρηκοΐας σε παιδιά

Προβληματική είναι πλέον η διαδικασία αποζημίωσης ακουστικών βαρηκοΐας που εφαρμόζονται σε παιδιά, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί διάφορα σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με τα όσα μας αναφέρει ο σύλλογος Ακοοπροθετιστών Ελλάδος. Τα βαρήκοα παιδιά καλύπτουν την δαπάνη με ένα ποσό από τον ΕΟΠΥΥ που αγγίζει τα 450 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό – μέχρι τα 1.500 ευρώ ανά ακουστικό – από το Υπουργείο Παιδείας.
Η διαδικασία που ακολουθούσαν μέχρι την 31.12.2016 ήταν οι δικαιούχοι να προσκομίζουν βεβαίωση από τον ΕΟΠΥΥ με το ποσό που τους είχε καταβληθεί και στην συνέχεια οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να καταβάλλουν το υπόλοιπο ποσό. Αυτό από 01.01.2017 δεν μπορεί να συνεχιστεί λόγω της αλλαγής του τρόπου αποζημίωσης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Με την νέα διαδικασία ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει κατευθείαν τους ασφαλισμένους, αλλά καταβάλλει τα χρήματα στις εταιρίες που προμηθεύουν το ακουστικό και στην συνέχεια αυτές με την σειρά τους αφαιρούν το ποσό από αυτό που πρέπει να καταβάλει ο ασφαλισμένος.
Δυστυχώς, όπως μαθαίνουμε, μπορεί να άλλαξε ο τρόπος αποζημίωσης αλλά δεν άλλαξε επί της ουσίας η διαδικασία με αποτέλεσμα να έχει προκύψει έντονη δυσλειτουργία την οποία επωμίζονται τα βαρήκοα παιδιά και οι γονείς τους. Όπως μας ενημερώνει ο σύλλογος Ακοοπροθετιστών Ελλάδος, το Υπουργείο Παιδείας δε δέχεται την βεβαίωση της εταιρίας ότι θα εισπράξει αυτή το ποσό από τον ΕΟΠΥΥ για λογαριασμό του ασφαλισμένου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να καθυστερεί η εφαρμογή των ακουστικών στα παιδιά.
Οι γονείς και τα παιδιά βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση σχεδόν δυο χρόνια και τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων οφείλουν άμεσα σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ να δώσουν προτεραιότητα στο ζήτημα αυτό προκειμένου να αποκατασταθεί η υγεία των παιδιών και να λάβει τέλος η άδικη ταλαιπωρία των παιδιών και των γονέων τους.
Βάσει των προεκτεθέντων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Γνωρίζετε τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την νέα διαδικασία αποζημίωσης ακουστικών βαρηκοΐας που εφαρμόζονται σε παιδιά;
Με ποιον τρόπο και πότε σκοπεύετε να λύσετε τα προβλήματα δυσλειτουργίας που έχουν προκύψει με την νέα διαδικασία αποζημίωσης ακουστικών βαρηκοΐας που εφαρμόζονται σε παιδιά;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βασίλειος Οικονόμου Επικρατείας

Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας

Απόστολος Βεσυρόπουλος Ημαθίας