Η ΝΔ θέλει μια αυτοδιοίκηση αυτόνομη και αποτελεσματική

Η ΝΔ θέλει μια αυτοδιοίκηση αυτόνομη και αποτελεσματική, που δίνει πραγματικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.
Εμείς, πιστεύουμε στην αποκέντρωση και όχι στο δυσλειτουργικό Κράτος. Πιστεύουμε σε μια Αυτοδιοίκηση από την τοπική κοινωνία και όχι στην πατρωνία από κομματικούς κυβερνητικούς εγκάθετους.
Εμείς δεν θέλουμε την Αυτοδιοίκηση ως περιβάλλον παραπολιτικής και ανίερων συμμαχιών, τη θέλουμε ως μοχλό ανάπτυξης, τη θέλουμε ως πυλώνα Δημοκρατίας».
Φοβούμαι , ότι ο πραγματικός στόχος της Κυβέρνησης είναι να σας οδηγήσει σε ακυβερνησία, να πάρει το Υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το μείζον θέμα του καθορισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Κράτους.
Λείπει, παντελώς η βούληση για πραγματική Αποκέντρωση και Διοικητική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ, ενώ διαφαίνεται και προσπάθεια χειραγώγησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Υπουργείο Εσωτερικών , με την αλλαγή τρόπου κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων , τον έλεγχο του Επόπτη Νομιμότητας (ορισμό από τον Υπουργό) και την προσθήκη νέων διατάξεων περί Εποπτείας.
Οχι μόνο δεν μειώνει τον αριθμό των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά προσθέτει και άλλους έτσι ώστε να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.
Με το σύστημα της απλής αναλογικής θα υπάρξει “ακυβερνησία”», ενώ οι προτάσεις της Ν.Δ. για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση «θα αφορούν την αλλαγή της απλής αναλογικής, κατάργηση του νομοσχεδίου, βραχυπρόθεσμες αλλαγές που αφορούν το διαχωρισμό αρμοδιοτήτων Κράτους- Αυτοδιοίκησης, την επανεξέταση του θεσμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, την απλοποίηση και ενίσχυση των διαδικασιών στην Αυτοδιοίκηση, την δημιουργία ταμείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αξιοποίηση Δημόσιας περιουσίας, την μεταφορά των Κέντρων Υγείας στους ΟΤΑ, την αξιολόγηση του προσωπικού, νέα οργανογράμματα και σύστημα κινητικότητας, αλλά και οικονομική ανεξαρτησία ως μακροπρόθεσμος στόχος».
Ο «Κλεισθένης 1» αποτελείται από 237 άρθρα, εκ των οποίων σχεδόν τα 100 αφορούν την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές , αλλά και τον τρόπο σύστασης και λειτουργίας των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων υπό τις νέες συνθήκες που θα διαμορφωθούν.

Δεν έχει όμως και καμία σχέση με αυτό που χρειάζεται η Αυτοδιοίκηση και η Ελλάδα , αποκέντρωση και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, εξουσιών και πόρων , ώστε να ελαχιστοποιηθεί η γραφειοκρατία και να έχουμε ποιοτικότερα αποτελέσματα για τους πολίτες.

Αντίθετα με αυτό το νομοσχέδιο, το κεντρικό κράτος επιχειρεί να χειραγωγήσει την Αυτοδιοίκηση και να τοποθετήσει ακόμα περισσότερα εμπόδια στη λειτουργία της.

Τέλος ,η ΝΔ με δηλώσεις του πρόεδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη , εκτιμά ότι θα προηγηθούν οι βουλευτικές εκλογές των
αυτοδιοικητικων , και το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στην Βουλή , θα αφορά στην επαναφορά του προηγούμενου προγράμματος για την αυτοδιοίκηση , του Καλλικράτη.

Της Γεωργίας Ντατσικα
Μέλος του Τομέα Εσωτερικών της ΝΔ