Χρηματιστήριο: Μόνη στην πτώση η Αθήνα

Κακή εταιρική διακυβέρνηση και άγνοια των ξένων  πόσο αποτιμώνται οι ελληνικές αξίες

Αρνητικά ξεκίνησε ο καινούργιος μήνας για την Αθήνα, την ίδια ώρα που οι ευρωπαϊκές ανακάμπτουν μετά την χθεσινή άνοδο στις ΗΠΑ. Στην ελληνική αγορά, τα απόνερα της κακής εταιρικής διακυβέρνησης στις τράπεζες και τις εισηγμένες – με αφορμή την υπόθεση των POS ενός στελέχους εισηγμένης- αφήνουν τα σημάδια τους.

Μια απο τις πρώτες τράπεζες της Ελλάδας αποδεικνύεται διάτρητη σε ό,τι αφορά τους κανόνες ελέγχου. Αν αυτή η εξέλιξη συνδυαστεί με το γεγονός ότι, οι ξένοι επενδυτές δεν γνωρίζουν πόσο κάνουν οι τράπεζες (με τα κόκκινα δάνεια), πόσο κάνουν τα ακίνητα, τα περιουσιακά στοιχεία τότε το μίγμα που δημιουργείται είναι άσχημο.

Η αγορά χρειάζεται ηρεμία κι ένα θετικό νέο (λ.χ μια καλή τιμή πώλησης στο πακέτο κόκκινων δανείων της Alpha Bank). Kι αυτό για να  υπάρχει ένα καλό δείγμα αποτίμησης των αξιών.

Τώρα οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για τις τράπεζες και δεν ξέρουν να τις αποτιμήσουν, ιδιαίτερα αν δεν μπορούν να βγουν στις αγορές κεφαλαίου. Κατά τα άλλα, η λύση που προετοιμάζεται, δηλαδή το εγγυοδοτικό σχήμα  θα πάρει τουλάχιστον εννέα μήνες.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και με την κακή εταιρική διακυβέρνηση και με ελάχιστες θετικές προοπτικές- πλην τουρισμού και καθετοποιιημένων εταιρειών- η ελληνική αγορά βολοδέρνει μεταξύ 630-640 μονάδων. Ακριβώς, όσο είχε τρία χρόνια πριν κατά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Καμία πρόοδος, καμία προοπτική. Αντίθετα, ένας επενδυτής θα έπρεπε να προετοιμάζεται για τα χειρότερα καθώς τα «σύννεφα» στον διεθνή χώρο πληθαίνουν.

Πριν απο λίγο ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 636,93 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,55%.

Η μετοχή της Alpha Bank χάνει 0,30% στα 1,331 ευρώ. Πτώση 0,65% για την Εθνική Τράπεζα στα  1,52 ευρώ. Πτώση 0,58% για την Eurobank στα 0,591 ευρώ. Με κέρδη 0,46% η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,306 ευρώ. Βουτιά 4,88% για την Motor Oil για δεύτερη ημέρα στα 19,88 ευρώ- στον απόηχο της εξαγοράς επεδνυτικής τράπεζας και καναλιού. Πτώση 0,51% ο Οτε στα 9,80 ευρώ. Με πτώση 0,24% ο ΟΠΑΠ στα 8,28 ευρώ. Κέρδη 1,06% η ΔΕΗ στα 1,337 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 3,5 εκατ, ευρώ  στο πρώτο ημίωρο.