ΠΑΤΡΑ: Σήμερα, η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής “Το πριν και το μετά την παύλα” της Ηρώς Νικοπούλου

Το Πολύεδρο και οι εκδόσεις Γαβριηλίδης παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή της Ηρώς Νικοπούλου, «Το πριν και το μετά την παύλα» αυτή την  Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, 8 το βράδυ.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Κατερίνα Κωστίου, καθηγήτρια τμήμα φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και η Μαρία Ψάχου, φιλόλογος, πρόεδρος συνδέσμου φιλολόγων περιοχής Πατρών.


Η παρούσα είναι η τέταρτη ποιητική συλλογή της Ηρώς Νικοπούλου. Ο Βαγγέλης Δημητριάδης σημειώνει στο poeticanet για το συγκεκριμένο βιβλίο: «η είσοδος στη συμβατική πραγματικότητα με το μείζον γεγονός της γέννησης και της παραμονής στα εγκόσμια καταχωρίζεται παρατακτικά ως διαρκής «εκκρεμότητα», της οποίας η πορεία οδεύει από την ύπαρξη στην ανυπαρξία με τον ίδιο περίπου τρόπο που συντελείται η μετάβαση από την ανυπαρξία στην ύπαρξη, έτσι ώστε να συνεχίζεται αενάως ο απαράβατος νόμος των όντων. Η ιδέα της κυοφορίας του θανάτου από τη ζωή και τούμπαλιν, ζήτημα καθαρά φιλοσοφικό, μεταφέρεται στην τέχνη της ποίησης για να λειτουργήσει σαν διέξοδος στην ψυχική εξισορρόπηση, μεταλλασσόμενη σε καθαρτήριο και ίαμα δραστικό στον φόβο του αγνώστου που προηγείται και έπεται της ζωής.

Διάχυτη στα ποιήματα του Πριν και το μετά την παύλα η αίσθηση της απώλειας όχι μόνον με την εμπράγματη υπόστασή της αλλά και με τη μορφή προσδοκίας ή ευχής ανεκπλήρωτης. Η διάψευση των ονείρων, η αποκαθήλωση του κεντρικού υπαρξιακού οράματος χρωματίζουν με απογοήτευση τον καμβά του ποιητικού γίγνεσθαι και αποκαλύπτουν την τελευτή ως γεγονός οριστικό και αμετάκλητο εξίσου σημαντικό και συνδεδεμένο με τη γέννηση.»

 

 

Η Ηρώ Νικοπούλου γεν­νή­θη­κε στην Α­θή­να. Σπού­δα­σε ζω­γρα­φι­κή με τον Νί­κο Κε­σαν­λή, τον Δη­μή­τρη Μυ­τα­ρά και σκη­νο­γρα­φί­α με τον Γιώρ­γο Ζιά­κα, στην Α­νω­τά­τη Σχο­λή Κα­λών Τε­χνών της Α­θή­νας, απ’ ό­που α­πο­φοί­τη­σε με ά­ρι­στα. Έ­χει κά­νει πολ­λές α­το­μι­κές και ο­μα­δι­κές εκ­θέ­σεις στην Ελ­λά­δα και στο ε­ξω­τε­ρι­κό. Έρ­γα της βρί­σκο­νται σε ι­διω­τι­κές και δη­μό­σιες συλ­λο­γές. Έ­χει ε­πι­με­λη­θεί τα σκη­νι­κά και τα κου­στού­μια σε αρ­κε­τές θε­α­τρι­κές πα­ρα­στά­σεις. Συ­γκα­τα­λέ­γε­ται στο Ει­κα­στι­κό Λε­ξι­κό των Ελ­λή­νων Καλ­λι­τε­χνών 16ος-20ος αιώ­νας των εκ­δό­σε­ων Μέ­λισ­σα (1999).

 

Πα­ράλ­λη­λα α­σχο­λεί­ται με την λο­γο­τε­χνί­α. Έ­χει δη­μο­σιεύ­σει τέσσερις ποι­η­τι­κές συλ­λο­γές: Ο Μύ­θος του Ο­δοι­πό­ρου (Α­θή­να, 1986), Α­νέ­μου (Πλα­νό­διον, 1999), Μη με ψά­χνε­τε ε­δώ (Πλα­νό­διον, 2009), το πριν και το μετά την παύλα (Γαβριηλίδης, 2018) και τέσσερα βι­βλί­α πε­ζο­γρα­φί­ας: έ­να μυ­θι­στό­ρη­μα: Σαν σε κα­θρέ­φτη (Με­ταίχ­μιο, 2003), και τρεις συλ­λο­γές δι­η­γη­μά­των: Ο­με­λέ­τα με μα­νι­τά­ρια (Νε­φέ­λη, 2007), και Ελ­λη­νι­στί: ο Γρί­φος (Γα­βρι­η­λί­δης, 2013), Ασφαλής πόλη (Γαβριηλίδης, 2015).