ΛΟΓΓΟΣ: Η επετειακή εκδήλωση του Μουσείου Ιστορίας Λαογραφίας – Για την Γκρέτα Γκολφινοπούλου

Στην Γκρέτα Γκολφινοπούλου, μια ξεχασμένη προσωπικότητα, κάτοικο Λόγγου, με καταγωγή από την Λειψία της Γερμανίας, που πολλά προσέφερε κατά τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής στην περιοχή του Λόγγου – Σελιανιτίκων και σε ολόκληρη την Αιγιάλεια, ήταν αφιερωμένη η επετειακή εκδήλωση του Μουσείου Ιστορίας Λαογραφίας Λόγγου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου στο χώρο του Μουσείου. Την εκδήλωση με θέμα «Γνωστές – Άγνωστες ιστορίες της Κατοχής στην περιοχή του Λόγγου, η Γκρέτα Γκολφινοπούλου» , επιμελήθηκε και συντόνισε ο συν/χος Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων, καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Κλάγκος σε συνεργασία με την Φιλόλογο – Ιστορικό, πρόεδρο της Ι.Λ.Ε.Α κα Βάνα Μπεντεβή και την δασκάλα κα Μαρία Σιταρά, δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου Καμαρών και παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που ενδιαφέρονται για την τοπική ιστορία.
Την έναρξη έκανε η κα Βάνα Μπεντεβή η οποία αναφέρθηκε στη συμβολή των γυναικών της Αιγιάλειας στον πόλεμο του ’40 και την Εθνική Αντίσταση στην περιοχή . Στη συνέχεια ο κ. Κων/νος Κλάγκος παρουσίασε το χρονικό της προσφοράς της Γκρέτας Γκολφινοπούλου, βασισμένο στο πλούσιο αρχείο της προέδρου του Μ.Ι.Λ.Λ., Μέλπως Ρογκάλα, στην ανέκδοτη εργασία του Άγγελου Τσάκωνα «Η δική μας Γκρέτα», σε διηγήσεις γεγονότων σχετικά με τη ζωή και την προσωπικότητά της από την ίδια ή από ανθρώπους του ευρέως και στενού περιβάλλοντός της, σε έρευνες ειδικών επιστημόνων, δημοσιογράφων και άλλα αρχεία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων της Αιγιάλειας και της ευρύτερης περιφέρειας. Την παρουσίαση φωτογραφικού αρχειακού υλικού επιμελήθηκε η κα Μαρία Σιταρά. Διηγήσεις και προσωπικές μαρτυρίες διάβασαν οι κυρίες : Βασιλική Κυριακοπούλου, συν/χος δασκάλα πρώην δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου Σελιανιτίκων και η Μάγδα Γεωργακοπούλου συν/χος καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας του Γυμνασίου Καμαρών.
Η παρουσίαση εμπλουτίστηκε με κείμενα από τα βιβλία της Νίκης Μανολιτσάκη και του Χαράλαμπου Ρούπα, κι έκλεισε με το ποίημα «Ελληνικό Χώμα» του ποιητή Γιάννη Βαλσαμίδη που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 23 Φεβρουαρίου 1943.
Την έκκληση των Ελλήνων Διανοουμένων προς τους Διανοούμενους ολόκληρου του Κόσμου διάβασε η ποιήτρια κα Λέτα Κουτσοχέρα.
Στο τέλος η πρόεδρος του Μ.Ι.Λ.Λ. κα Μέλπω Ρογκάλα, παρέδωσε στον εγγονό της Γκρέτας Γκολφινοπούλου, κ. Αριστείδη Γκολφινόπουλο, αναμνηστικό ανάτυπο του Μουσείου με μια ιστορία της Κατοχής στην οποία πρωταγωνιστούσε η γιαγιά του.
Η Διοίκηση του Μ. Ι. Λ. Λόγγου, ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλλαν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η επετειακή εκδήλωση μνήμης και όλους όσους παρευρέθησαν, καθώς και τον κ. Φώτη Μάντικα που είχε την επιμέλεια των ηλεκτρολογικών και του ήχου.