Απαράδεκτη καθυστέρηση στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης – επιδότησης στους Έλληνες αγρότες

Δήλωση Ιάσονα Φωτήλα για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης – επιδότησης στους Έλληνες αγρότες.

 

Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθούν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Αχαΐα και σε ολόκληρη την Ελλάδα την αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών – για την οποία προειδοποιούσε η ΝΔ – διαδικασία που καθυστερεί την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης – επιδότησης σε χιλιάδες δικαιούχους για το 60% από τα 1.500.000 στρέμματα, που έχουν κυρωθεί ως δασικά.
Οι δήθεν λύσεις που προτείνονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δεν επιλύουν το σοβαρότατο αυτό θέμα, αλλά απλώς το μεταθέτουν στην επόμενη κυβέρνηση κατά την προσφιλή τακτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η λύση στο πρόβλημα με τις επιλέξιμες εκτάσεις θα πρέπει να δοθεί οριστικά – δια νόμου – και τάχιστα, όχι μέσω του χαρακτηρισμού των ως δασικών, που προτείνει η κυβέρνηση, αλλά με τη διαμόρφωση οριστικών σχεδίων βόσκησης και την ενσωμάτωση του νέου ορισμού για τις βοσκήσιμες γαίες, στο οποίο όμως η σημερινή κυβέρνηση έχει επιδείξει πρωτοφανή αδιαφορία σε βάρος του αγροτικού κόσμου. Και αυτό γιατί έχει νομοθετήσει τη μετάθεση της προθεσμίας ολοκλήρωσής των κατά δύο (2) χρόνια – στις 31/01/2019 από 31/01/2017 – ενώ δεν έχει προετοιμάσει μέχρι σήμερα ούτε τους προσωρινούς!
Και ο πραγματικός κίνδυνος είναι μπροστά, καθώς το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2020, θα πρέπει να έχουν κατατεθεί τα οριστικά σχέδια βόσκησης για να μην διακινδυνεύσουμε μείωση των επιλέξιμων εκτάσεων, που θα οδηγήσει σε σημαντικές περαιτέρω μειώσεις την ήδη απομειωμένη μελλοντική ΚΑΠ 2021-2027.