Αχτσιόγλου: Είμαστε σε καλό δρόμο για τις συντάξεις

«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο αυτήν τη στιγμή, επιδιώξαμε και νομίζω ότι πετυχαίνουμε πια τις συναινέσεις που χρειαζόμασταν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αποφύγουμε το αχρείαστο μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

«Αυτό που συζητάμε είναι η ακύρωση του μέτρου και όχι η αναβολή του» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας και συμπλήρωσε: «αποδείξαμε και έχει γίνει αποδεκτό ότι διαρθρωτικά το μέτρο δεν είναι αναγκαίο, άρα δεν χρειάζεται στο ασφαλιστικό σύστημα, διότι πλέον εξασφαλίστηκε η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Και στο δεύτερο σκέλος που αφορά το δημοσιονομικό, αναγνωρίζεται η επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 και τα επόμενα χρόνια. Επιτυγχάνονται συναινέσεις και αποδέχονται και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μας, αλλά και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε, επίσης ότι έχει διασφαλιστεί έξτρα δημοσιονομικός χώρος «της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ το ελάχιστο για το 2019, ο οποίος γίνεται επεκτατικός, μέχρι το 2022. Πλέον, αυτός ο χώρος είναι διασφαλισμένος και σε αυτόν θα υλοποιήσουμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), οι οποίες σε μεγάλο βαθμό καταλαμβάνουν τα αντίμετρα, αλλά προβλέπουν και πολλά άλλα μέτρα, όπως, για παράδειγμα, οι ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Αν δούμε τα αντίμετρα του 2019, κεντρικό εξ αυτών ήταν τα ενισχυμένα οικογενειακά επιδόματα, η κυβέρνηση διασφάλισε το δημοσιονομικό χώρο και άρχισε να το υλοποιεί έναν χρόνο νωρίτερα, ήδη από το 2018. Δεύτερο μέτρο ήταν η επιδότηση ενοικίου, το οποίο είναι εντός των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και θα υλοποιηθεί. Τρίτο μέτρο ήταν τα προγράμματα για την ανεργία, αυτά ήδη υλοποιούνται, διότι διασφαλίσαμε έναν προϋπολογισμό στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), που επιτρέπει το να υλοποιηθούν πολύ περισσότερα των συνηθισμένων. Επιπλέον αυτών, θα υλοποιηθούν και άλλα σημαντικά μέτρα, όπως οι μειώσεις των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες. Άρα, ο μεγαλύτερος και ο πλέον κρίσιμος όγκος των αντιμέτρων θα υλοποιηθεί κανονικά και πρόσθετα σε αυτά και οι νέες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενη στη μείωση της ανεργίας, τόνισε ότι είναι πραγματική, με την έννοια της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. «Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτό εμφανίζεται και στην είσπραξη εισφορών, διότι έχουμε μία πολύ μεγάλη αύξηση στα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από τις εισφορές των μισθωτών, που είναι ευθεία αντανάκλαση της αύξησης της απασχόλησης» διαπίστωσε η κ. Αχτσιόγλου. Παράλληλα, Η υπουργός Εργασίας υπενθύμισε, ακόμα, ότι «παραλάβαμε το ασφαλιστικό σύστημα με ένα θηριώδες έλλειμμα της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ και, αυτήν τη στιγμή, ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός, όχι μόνο το 2018, αλλά από το 2017».

Για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων συνταξιοδοτικών παροχών, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι εκκαθαρίζεται ο κύριος όγκος των ληξιπροθέσμων. «Παραλάβαμε περίπου 400.000 απλήρωτες συντάξεις και, αυτήν τη στιγμή, οι κύριες συντάξεις σε εκκρεμότητα είναι κάτω από 40.000. Ο στόχος μας είναι ίδιος και με τα εφάπαξ, τα οποία, αυτήν τη στιγμή, είναι κάτω από 26.000. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, ο κύριος όγκος θα έχει εκκαθαριστεί. Με τα νούμερα μόνο μπορεί κανείς να συγκρίνει που ήμασταν, όταν αναλάβαμε το έργο μας και τι δουλειά έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα» σχολίασε η κ. Αχτσιόγλου.