ΑΧΑΪΑ: Νέα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας με απόφαση Κατσιφάρα – Σε Αιγιάλεια – Ερύμανθο και Αχαγιά

Στη βελτίωση των υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας και στη θωράκιση περιοχών της Δυτικής Ελλάδος στις οποίες έχουν διαπιστωθεί αυξημένες ανάγκες προχωρά η Περιφέρεια, με την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» πέντε μεγάλων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τις σχετικές πράξεις ένταξης υπέγραψε σήμερα Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας.

«Σε συνεργασία με τους Δήμους και ύστερα από προτάσεις τους που υπεβλήθησαν στην Περιφέρεια προχωρούμε σε μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις, με πόρους προερχόμενους  από το ΕΣΠΑ», υπογράμμισε σε δήλωση του ο κ. Κατσιφάρας. Προσθέτοντας ότι «πρόσφατα η Περιφέρεια εξασφάλισε χρηματοδότηση και απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για αντιπλημμυρικά έργα ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ στην Αιτωλοακαρνανία, 5,2 εκατομμυρίων ευρώ στην Αχαΐα και 4 εκατομμυρίων ευρώ στην Ηλεία».

 

Τα έργα που εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» είναι:

  • «Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Σελινούντα» στην Αιγιάλεια, ύψους 2,1 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα αφορούν στην πεδινή-ημιορεινή περιοχή του ποταμού και σε μήκος 10 χιλιομέτρων από την εκβολή του στη θάλασσα. Η παρέμβαση λαμβάνει υπόψη τα φυσικά χαρακτηριστικά του ποταμού και την προστασία του οικοσυστήματος.
  • «Κατασκευή αντιπλημμυρικών — αντιδιαβρωτικών έργων δασών και δασικών εκτάσεων καμένων περιοχών των τοπικών Κοινοτήτων Σανταμερίου, Χαραυγής, Άρλας, Φώσταινας, Ελαιοχωρίου και Πετροχωρίου Δυτικής Αχαΐας», με προϋπολογισμό 297.000 ευρώ και δικαιούχο τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας.
  • «Αντιπλημμυρική προστασία σε οικισμούς του Δήμου Ερυμάνθου», με προϋπολογισμό 1,61 εκατομμύρια ευρώ και δικαιούχο τον Δήμο Ερυμάνθου. Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή αγωγού ομβρίων στο νοτιοδυτικό τμήμα του οικισμού Χαλανδρίτσας, η κατασκευή φρεατίων κ.α.
  • «Εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας χειμάρρου Λυκοραχίτη (περιοχή ΕΛΕΠΑΠ) Δήμου Αγρινίου», με προϋπολογισμό 567.000 ευρώ και δικαιούχο τον Δήμο Αγρινίου.
  • «Αποκατάσταση πρανών στα όχθια Παλαίρου», προϋπολογισμού 2,94 εκατομμυρίων ευρώ, με δικαιούχο τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας. Το έργο αφορά σε εργασίες αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας των πρανών κατά μήκους του παράκτιου μετώπου στον οικισμό της Παλαίρου.

 

Να σημειωθεί ότι ο αρχικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ήταν 5,25 εκατομμύρια ευρώ και κατατέθηκαν συνολικά οκτώ προτάσεις, προϋπολογισμού 8,9 εκατομμυρίων ευρώ. Εξ αυτών δεν εγκρίθηκαν τρεις προτάσεις, καθώς το περιεχόμενο τους είτε δεν συνέπιπτε με τους σκοπούς της πρόσκλησης, είτε δεν συνοδευόταν από τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις.

 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προωθούνται ήδη μ’ εντολή του Περιφερειάρχη οι διαγωνιστικές διαδικασίες, ώστε στο συντομότερο χρόνο να ξεκινήσουν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης σε ποταμούς και χείμαρρους στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.