ΠΑΤΡΑ: Στίγμα Πελετίδη για τον προϋπολογισμό του 2019 – “Θα απηχεί στις ανάγκες του λαού” – Συνάντηση με φορείς !

Η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι τις συναντήσεις της με τους φορείς της Πάτρας για να καταγράψει τις απόψεις τους ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Πατρέων για το 2019.
Στην σημερινή συνάντηση στο Δημαρχείο, μεταξύ των άλλων, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην οργάνωση σύσκεψης του Δήμου μαζί με τους φορείς της πόλης με θέμα την αντισεισμική θωράκιση της Πάτρας, το προσεχές Σάββατο 3 Νοέμβρη στις 11 το πρωί, στην Αγορά Αργύρη.
Παρόντες στην σημερινή συνάντηση ήταν Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, των Επαγγελματοβιοτεχνών, του Κλαδικού Συνδικάτου ΟΤΑ Ν. Αχαΐας, του Σωματείου Καθαριότητας, του Σωματείου Οδηγών, του Σωματείου Σχολικών Φυλάκων και Καθαριστών – Καθαριστριών του Δήμου Πατρέων, εκπρόσωποι των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, του ΝΑΤ, του ΤΑΕ ΟΑΕΕ, του ΤΣΑ ΟΑΕΕ, της ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος, Κ. Πελετίδης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή ξεκινά και φέτος μια ανοικτή διαδικασία ώστε να λάβει υπόψη της τις τοποθετήσεις των φορέων και του λαού, για την σύνταξη ενός προϋπολογισμού που θα απηχεί στις ανάγκες του λαού της Πάτρας.
Δυστυχώς η κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους μειώνεται συνεχώς. Η κυβέρνηση περικόπτει κάθε χρόνο τα κονδύλια που δίνει στην Τοπική Διοίκηση (τώρα είναι 38%) και ουσιαστικά ζητά την αύξηση της εισφοράς από το λαό (τώρα είναι 62%) μέσω των ανταποδοτικών τελών και επιπλέον φόρων.
Ενώ συγκεντρώνεται ένα τεράστιο ποσό χρημάτων από τους φόρους, αυτό αντί να έρχεται στους Δήμους πηγαίνει για την αποπληρωμή των δανείων και άλλων μνημονιακών δεσμεύσεων, για την υποτιθέμενη ανάπτυξη και τελικά καταλήγει στο μεγάλο κεφάλαιο αυτό με την σειρά του καταθέτει τα χρήματα στο εξωτερικό.
Είμαστε αντίθετοι στο να φορολογείται ο λαός και μάλιστα δύο φορές! Είμαστε αντίθετοι στο να πληρώνουν δυσβάστακτους φόρους οι μικροί επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την κρίση. Είμαστε αντίθετοι στην αύξηση των δημοτικών τελών στις λαϊκές οικογένειες. Είμαστε αντίθετοι στον «Κλεισθένη» και στις διατάξεις για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από τους Δήμους.
Έχουν φτιάξει ένα ολόκληρο πλαίσιο που κινείται στην κατεύθυνση όλα τα έσοδα των Δήμων να προέρχονται από το λαό με φορολόγησή του.
Κι ενώ δεν δίνουν κονδύλια στους Δήμους, δίνουν 4 δις για εξοπλιστικά και για την συντήρηση ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό.
Αυτό μπορεί και πρέπει να ανατραπεί.
Με τους εργαζόμενους στο Δήμο κάνουμε τεράστια προσπάθεια και δημιουργούμε έργα με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του λαού της Πάτρας.
Έτσι δημιουργήσαμε και διαμορφώσαμε χώρους όπως το Νότιο Πάρκο, το Πλατανόδασος, το πάρκο στον Κόκκινο Μύλο, τον Ριγανόκαμπο και πολλές ακόμη περιοχές.
Για το Τεχνικό Πρόγραμμα είμαστε έτοιμοι να αντλήσουμε πόρους από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, το «Πράσινο» Ταμείο. Προγραμματίζουμε, μεταξύ άλλων, το Αρσάκειο, τις αποθήκες του ΑΣΟ στις Ιτιές, το Λαδόπουλο, έργα στην Άνω πόλη αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις, και μεγάλης έκτασης αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις στο κέντρο.
Ζητάμε την γνώμη σας όχι για να την καταγράψουμε απλά, αλλά για να την λάβουμε υπόψη μας στην κατάρτιση και του νέου προϋπολογισμού και του νέου Τεχνικού Προγράμματος.
Στους εκπροσώπους των φορέων δόθηκε αντίγραφο του κειμένου της τροπολογίας με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση να δοθεί, με νομοθετική ρύθμιση, το δικαίωμα στα δημοτικά συμβούλια να αποφασίζουν μειώσεις, διαγραφές και ρυθμίσεις χρεών των δημοτών προς τους Δήμους, ώστε οι φορείς να την μελετήσουν.
Οι συναντήσεις με τους φορείς θα συνεχιστούν αύριο και στη συνέχεια θα γίνουν συναντήσεις στα Διαμερίσματα.
Στην σημερινή συνάντηση, από την πλευρά του Δήμου παρέστησαν επίσης η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, – Θεοδωρακοπούλου, οι Αντιδήμαρχοι, Διονύσης Πλέσσας, Παναγιώτης Μελάς και Χρήστος Κορδάς.