Τεσττροπονίνης: Ένα χρήσιμο τεστ για την έγκαιρη διάγνωση ακόμη και ενός μικρού εμφράγματος

Η τροπονίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα κύτταρα του μυοκαρδίου και διαδραματίζει ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα ρόλο στη συστολή του μυοκαρδιακού κυττάρου και γενικότερα της καρδιάς.

Η τροπονίνη όπως μας εξηγεί ο Καρδιολόγος Σταυρουλάκης Γεώργιος εμφανίζεται με τρεις ισομερείς μορφές (I, C, T). Η πρωτεΐνη αυτή απελευθερώνεται και κυκλοφορεί στο αίμα μόνο όταν καταστραφεί το μυοκαρδιακό κύτταρο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του εμφράγματος.
Όμως είναι δυνατόν να αυξηθεί και σε περιπτώσεις φλεγμονής και νέκρωσης του μυοκαρδίου, όπως π.χ. σε περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, μυοκαρδιοπάθειας ή καρδιακής ανεπάρκειας. Έχει βρεθεί ότι σε περιπτώσεις έντονου stress του μυοκαρδίου, όπως π.χ. στους δρομείς του Μαραθωνίου, μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της τροπονίνης.
Ακόμη και μικρή αύξηση της τροπονίνης, ύστερα από έναν πόνο στον θώρακα αποτελεί αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο, παρακολούθησης και εφαρμογής της κατάλληλης θεραπείας. Γενικά, το test τροπονίνης είναι ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο test για την έγκαιρη διάγνωση ακόμη και ενός μικρού εμφράγματος, που πολλές φορές ούτε το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να αναδείξει.
Tα τελευταία χρόνια οι τροπονίνες, ως εξαιρετικά ειδικοί και ευαίσθητοι βιολογικοί δείκτες μυοκαρδιακής βλάβης, έγιναν δημοφιλείς και άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως στην κλινική πράξη, συχνά όμως λανθασμένα. Αυτό γιατί όπως ξέρουμε τα τελευταία έτη, οι τροπονίνες μπορεί να βρεθούν αυξημένες σε περιπτώσεις δευτερογενούς βλάβης του μυοκαρδίου, χωρίς όμως να πρόκειται για έμφραγμα (όπως σε σοβαρές λοιμώξεις, πνευμονική εμβολή κλπ).
Ακόμα σπανιότερα, η προέλευση της αυξημένης τροπονίνης μπορεί να είναι εξωκαρδιακή, όπως έχει βρεθεί ότι μπορεί να συμβαίνει σε διάφορες νευρομυικές παθήσεις (μυοσίτιδες, ραβδομυόλυση και άλλες) ή να οφείλεται σε διασταυρούμενες αντιδράσεις που οδηγούν σε ψευδώς θετικά ευρήματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δυνατό ασθενείς να θεραπεύονται για έμφραγμα ενώ η πραγματική αιτία της αυξημένης τροπονίνης παραγνωρίζεται.
Στην κλινική Υγείας Μέλαθρον (ΤΥΠΕΤ) αντιμετωπίσαμε πρόσφατα περίπτωση ασθενούς με μυασθένεια που βρέθηκε με ιδιαίτερα υψηλές τιμές τροπονίνης, που όπως όμως αποδείχθηκε μετά διερεύνηση, δε σχετίζονταν με μυοκαρδιακή βλάβη, αλλά με την παρουσία ειδικών αντισωμάτων, πιθανώς σχετιζόμενων με τη μυασθένεια. Η περίπτωση, η οποία είχε ομαλή έκβαση, δημοσιεύθηκε σε διεθνές περιοδικό λόγω του ενδιαφέροντος της1 .