Στεκόμαστε δίπλα σας απέναντι σε φαινόμενα κακοποίησης και θανάτωσης

 

Σε συνάντηση που είχε ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μελάς με φιλόζωους ανέφερε τα εξής:
«Κατ’ αρχήν σας συγχαίρουμε ειλικρινά για την προσπάθεια που κάνετε. Τη φροντίδα που δείχνετε σε πραγματικά εθελοντική βάση, αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο και χρήμα. Δεν αρνούμαστε πως υπάρχουν ελλείψεις. Γίνεται όμως μία συγκροτημένη προσπάθεια ώστε να αλλάξει αυτό. Χρειάζεται να γνωρίζουμε πως ο Δήμος Πατρέων για αυτό το τεράστιο ζήτημα έχει μόνο έναν υπάλληλο και δεν έχει τη δυνατότητα να προσλάβει προσωπικό. Να τονίσουμε πως από τη μία στιγμή στην άλλη, κυριολεκτικά, βρέθηκε με μία αρμοδιότητα για την οποία δεν είχε ούτε την απαραίτητη εμπειρία, ούτε τη χρηματοδότηση, ούτε το προσωπικό.
Το πρόβλημα στην πόλη μας οξύνθηκε ύστερα από την απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας του “Σταθμού της Μέριμνας των Ζώων” που στεγάζονταν στο χώρο του Πανεπιστημίου, λόγω πολεοδομικών παραβάσεων. Μέχρι τότε τόσο ο Δήμος Πατρέων όσο και άλλοι φορείς χρηματοδοτούσαν τη λειτουργία του.
Ύστερα από την απόφαση αυτή της Περιφέρειας, ο Δήμαρχος Πατρέων μαζί με τους υπολοίπους Δημάρχους της Αχαΐας επισκέφτηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει ο “Σταθμός”. Η απάντηση από την Περιφέρεια ήταν αρνητική.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά και ενώ είχε αποφασιστεί σε κοινή σύσκεψη με τους Δημάρχους όλης της Αχαΐας η αναζήτηση χώρου για δημιουργία κάποιου διαδημοτικού καταφυγίου για τα αδέσποτα, και ενώ είχαν προϋπολογιστεί 100.000€, δεν βρέθηκε κάποιος χώρος δημοτικός, εξαιτίας των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος, για να πάρει αδειοδότηση. Το 2016 προκηρύχθηκε ανοιχτός διαγωνισμός ώστε να βρεθεί κάποιος ιδιωτικός χώρος ώστε να αγοραστεί, ο διαγωνισμός βγήκε άγονος λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.
Στη συνέχεια ο Δήμος Πατρέων απευθύνθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο για να του παραχωρηθεί κάποιο δημόσιο οικόπεδο για να προχωρήσουμε στην κατάλληλη διαμόρφωση του. Η απάντηση από το Δασαρχείο και την Κτηματική Υπηρεσία ήταν αρνητική.
Στη συνέχεια και ενώ το πρόβλημα είχε οξυνθεί λόγω της εγκατάλειψης σκυλιών σε όλη την πόλη, προχωρήσαμε σε διαγωνισμό αξίας 70.000€ για τη στείρωση, εμβολιασμό, σήμανση και ιατρική περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ο διαγωνισμός αυτός βγήκε άγονος λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Στα μέσα του 2017 επαναλήφτηκε η διαδικασία με τα ίδια αποτελέσματα.

Το 2018 προχωρήσαμε σε σύμβαση με κτηνίατρο της πόλης , η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφή νέα σύμβαση με κτηνιάτρους της πόλης μας αξίας 45.000€. Στο διάστημα μεταξύ του 1ου προγράμματος και του 2ου προχωρήσαμε στη στείρωση, εμβολιασμό και σήμανση 100 περίπου αδέσποτων ζώων, με τη συνδρομή του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, ενώ ο Δήμος Πατρέων κάλυψε τα έξοδα για τη διαμονή και σίτιση των κτηνιάτρων καθώς και τα αναλώσιμα ιατρικά φάρμακα και εργαλεία, συνολικής αξίας 8.000€.

• Το επόμενο διάστημα (έως τέλη Νοεμβρίου) προχωράμε σε προμήθεια σκυλοτροφής, ώστε να συνδράμουμε το έργο των φιλοζωικών οργανώσεων της περιοχής μας.
• Προχωράμε αρχές του έτους σε προμήθεια μηχανημάτων ανακύκλωσης, που τοποθετώντας ανακυκλώσιμα υλικά, από ειδική θυρίδα, θα παρέχεται σκυλοτροφή-γατοτροφή.
• Το επόμενο διάστημα θα διαμορφωθεί –οριοθετηθεί χώρος στο Νότιο Πάρκο για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες σκύλων να αφήνουν τα σκυλιά να παίζουν και να μην υπάρχει αντιπαράθεση με άλλους περιπατητές του Πάρκου.
• Στο χώρο αυτό καθώς και σε άλλες πλατείες και πάρκα θα τοποθετηθούν κουτιά από τα οποία θα παρέχεται εξοπλισμός για να συγκεντρώνουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τις ακαθαρσίες των σκυλιών.
• Θα υπάρξει ενημερωτική καμπάνια σχετικά με τα αδέσποτα, την ανάγκη υιοθεσίας.
• Το προηγούμενο διάστημα τόσο στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου όσο και τον υπόλοιπο χρόνο στο Πάρκο Εκπαιδευτικών δράσεων, γίνονται εκπαιδευτικές δράσεις σε εκατοντάδες παιδιά σχολείου σχετικά με τα αδέσποτα ζώα και την ανάγκη υιοθεσίας τους.
• Στον προϋπολογισμό του 2019 εντάσσεται κωδικός για την κατασκευή Δημοτικού Κτηνιατρείου-κλινικής.
• Στον προϋπολογισμό του 2019 εντάσσεται κωδικός για την αγορά δεκάδων ταϊστρών και ποτίστρων για τα αδέσποτα της πόλης μας.

Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η αναζήτηση οικοπέδου που θα στεγάσει Δημοτικό Κτηνιατρείο, ανατρέποντας το σχεδιασμό των προηγούμενων χρόνων για καταφύγιο, που θα οδηγούσε σε εγκλεισμό εκατοντάδων αδέσποτων σε συνθήκες απαράδεχτες για τη διαβίωση τους.

Το προηγούμενο διάστημα απευθυνθήκαμε τόσο στον υπουργό Εσωτερικών όσο και στον Υπουργό Περιβάλλοντος, διεκδικώντας προσλήψεις προσωπικού (επιστημονικού και φύλαξης) καθώς και χρηματοδότηση. Ο Δήμος Πατρέων δεν επιτρέπεται να προσλάβει προσωπικό λόγω των μνημονιακών νόμων και δεν έχει υπαλλήλους με ειδικότητες όπως αυτή του κτηνιάτρου. Ο Δήμος Πατρέων δεν έχει χρηματοδοτηθεί ούτε με ένα ευρώ για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Δήμο μας χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και χρηματοδότηση βάζει πολύ συγκεκριμένα όρια στο πόσο μπορούμε να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζώα της πόλης μας. Στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, γίνεται προσπάθεια από τις υπηρεσίες του Δήμου ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.
Ακούμε με προσοχή τις παρατηρήσεις σας, ευελπιστούμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας, ώστε να αναπτύσσονται δράσεις και δομές που θα βελτιώνουν τους όρους ζωής αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Στεκόμαστε δίπλα σας απέναντι σε φαινόμενα κακοποίησης και θανάτωσης που έχουν κάνει την εμφάνιση τους το τελευταίο διάστημα.