(Φωτο)-Εντυπωσιακή αναπαράσταση της μάχης στο Καλπάκι -Ξύπνησαν μνήμες

Το «ΟΧΙ», η εισβολή, η αντίσταση, η νίκη. Στιγμές από ένα Έπος. Οι πρώτες μέρες του πολέμου. Στον ίδιο τόπο, στα ίδια χώματα. Στο Καλπάκι.

Στο ύψωμα του Μαχητή που το αγέρωχο βλέμμα του διαπερνά τον ορίζοντα, εκεί κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Εκεί πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο και η αναπαράσταση της μάχης. Της πρώτης μεγάλης νίκης που συνοδεύτηκε από την ιαχή αέρα.

Το Καλπάκι είναι γνωστό για την ιστορία του κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (Μάχη του Καλπακίου) κατά την εισβολή των Ιταλών. Το Καλπάκι είναι γνωστό για την ιστορία του κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (Μάχη του Καλπακίου) κατά την εισβολή των Ιταλών.

Πλήθος κόσμου από την Ήπειρο, αλλά και επισκέπτες από άλλες περιοχές της χώρας παρακολούθησαν την εκδήλωση, η οποία έγινε με τη συνεργασία του Δήμου Πωγωνίου, της Περιφέρειας Ηπείρου και της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων.

Κάθε χρόνο 27 Οκτωβρίου αναβιώνει η μάχη του Καλπακίου Κάθε χρόνο 27 Οκτωβρίου αναβιώνει η μάχη του Καλπακίου

Η πολυήμερη μάχη στη γραμμή άμυνας Καλπάκι-Καλαμάς διήρκεσε από την 28η Οκτωβρίου έως την 13η Νοεμβρίου, οπότε ο ελληνικός στρατός αναχαίτισε τους εισβολείς Ιταλούς, οι οποίοι πέρασαν στην οπισθοχώρηση. Και έτσι ξεκίνησε η νικηφόρα προέλαση.

Ο Δήμαρχος Καλπακίου Κώστας Καψάλης καλωσόρισε όλους τους επισκέπτες που είχαν κατακλύσει τον λόφο ενώ ο συγγραφέας Μιχάλης Σπέγγος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Παραμονές του 1940 η 8η Μεραρχία Ηπείρου με επικεφαλής τον υποστράτηγο Κατσιμήτρο Χαράλαμπο οργάνωσε την άμυνα στα γύρω υψώματα της Γκραμπάλας, της Ασόνισσας, της Βελλάς και των Γρεμισιών. Στο ύψωμα της Βελλάς διασώζονται μέχρι σήμερα τα ίχνη των χαρακωμάτωνΠαραμονές του 1940 η 8η Μεραρχία Ηπείρου με επικεφαλής τον υποστράτηγο Κατσιμήτρο Χαράλαμπο οργάνωσε την άμυνα στα γύρω υψώματα της Γκραμπάλας, της Ασόνισσας, της Βελλάς και των Γρεμισιών. Στο ύψωμα της Βελλάς διασώζονται μέχρι σήμερα τα ίχνη των χαρακωμάτων

Η αναπαράσταση καθήλωσε τους εκατοντάδες προσκυνητές που είχαν φτάσει και φέτος για να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες που πολέμησαν ενάντια στο φασισμό.

Πάνω από τον οικισμό και στον λόφο Σειλητούρια δεσπόζει το γιγάντιο μπρούτζινο άγαλμα του πολεμιστή στρατιώτη του '40Πάνω από τον οικισμό και στον λόφο Σειλητούρια δεσπόζει το γιγάντιο μπρούτζινο άγαλμα του πολεμιστή στρατιώτη του ’40

Στην πλαγιά του λόφου προφήτης Ηλίας, το καλοδιατηριμένο ΟΧΙ θυμίζει την εποχή και το έπος του '40. Στην είσοδο του Καλπακίου υπάρχει το Πολεμικό Μουσείο όπου το επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Οι στρατιώτες ξεναγοί λύνουν τις απορίες των επισκεπτών σχετικά με τα γεγονότα του πολέμου και υπαρχουν πλούσια εκθέματα, γραφική και ηχητική αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου. Στην πλαγιά του λόφου προφήτης Ηλίας, το καλοδιατηριμένο ΟΧΙ θυμίζει την εποχή και το έπος του ’40. Στην είσοδο του Καλπακίου υπάρχει το Πολεμικό Μουσείο όπου το επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Οι στρατιώτες ξεναγοί λύνουν τις απορίες των επισκεπτών σχετικά με τα γεγονότα του πολέμου και υπαρχουν πλούσια εκθέματα, γραφική και ηχητική αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη και την Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος. Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο βουλευτής Κώστας Τασούλας, ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας, εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής κι άλλοι επίσημοιΤην Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη και την Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος. Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο βουλευτής Κώστας Τασούλας, ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας, εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής κι άλλοι επίσημοι

Πηγή:iefimerida.gr