ΑΧΑΪΑ: Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στα Φροντιστήρια και επιτίθενται στην Κυβέρνηση

Εδώ και 7 χρόνια οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης εργάζονται χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), διαπραγματευόμενοι ατομικά τους όρους και τις αμοιβές της εργασίας τους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αντεργατική-μνημονιακή πολιτική που σχεδίασαν από κοινού με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ-ΛΑΟΣ και εξακολουθεί να εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν οδηγήσει σε μια δραματική επιδείνωση της θέσης των συναδέλφων συνολικά στην ιδιωτική εκπαίδευση και ειδικότερα στα φροντιστήρια. Οι απώλειες στους μισθούς και το ωρομίσθιο ξεπερνούν το 75% συγκριτικά με την «προ-κρίσης» περίοδο. Τα παραδείγματα συναδέλφων που αμείβονται με 4-5 ευρώ, που επιστρέφουν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς δώρα και επιδόματα στους εργοδότες (υπό την απειλή της απόλυσης), που κολλάνε λιγότερα ένσημα από τα δεδουλευμένα, δυστυχώς περισσεύουν…
Ως πρωτοβάθμια σωματεία και ως εκπαιδευτικό κίνημα στην ιδιωτική εκπαίδευση, δεν μπορούμε να απαιτήσουμε τίποτε λιγότερο από το να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα της μνημονιακής περιόδου. Ο μοναδικός δρόμος σε αυτή την κατεύθυνση είναι η σύναψη ΣΣΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και η συλλογική πάλη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Κανένας συνάδελφος μόνος του! Να παλέψουμε ώστε κανένας συνάδελφος να μην αμείβεται με ωρομίσθιο λιγότερο από 13,57 ευρώ μεικτά! Κανένας συνάδελφος ακάλυπτος από ΣΣΕ.
Στην κατεύθυνση αυτή επεδίωξε να συμβάλει τους τελευταίους μήνες και το δικό μας Σωματείο, επιχειρώντας ένα κοινό ενωτικό βηματισμό με όλα τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία στην ιδιωτική εκπαίδευση και ανεξάρτητα από το ποια συνδικαλιστική παράταξη πλειοψηφεί σε αυτά. Και αυτό γιατί είναι ισχυρή πεποίθησή μας πως η διαπραγμάτευση για νέα πανελλαδική ΣΣΕ στα φροντιστήρια ΜΕ δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανατεθεί εν λευκώ στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ομοσπονδίας (ΟΙΕΛΕ). Η ισχυρή παρουσία των πρωτοβάθμιων σωματείων που είναι ο άμεσος εκφραστής των αναγκών και των ταξικών συμφερόντων των εργαζόμενων στα φροντιστήρια, είναι αυτή που μπορεί να διασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους και αμοιβές της νέας ΣΣΕ.
Στις τελευταίες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδίας πάρθηκαν ομόφωνα (από όλες τις παρατάξεις) οι παρακάτω αποφάσεις:
è Η ομοσπονδία θα καλέσει τους εκπροσώπους της εργοδοσίας σε διαπραγμάτευση, στην οποία τον κεντρικό ρόλο θα έχουν τα πρωτοβάθμια σωματεία
è Το προτεινόμενο σχέδιο ΣΣΕ θα είναι η επικαιροποιημένη ιστορική ΣΣΕ του ΣΕΦΚ (Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών-Αττική)
Η ομοσπονδία θα έπρεπε να σεβαστεί τις αποφάσεις των Δ.Σ, των Γενικών Συνελεύσεων και των πανελλαδικών συσκέψεων των πρωτοβάθμιων σωματείων, καθώς και τις αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις-απεργίες των Σωματείων που είχαν εξαγγελθεί για 1η και 8η Νοέμβρη (14 Νοέμβρη). Θα έπρεπε επίσης να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των πρωτοβάθμιων σωματείων της επαρχίας, ώστε να μπορούν και αυτά να παρευρεθούν στις διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία.
Η πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ παρακάμπτοντας τις αποφάσεις των Δ.Σ της και σε μια προσπάθεια να απαξιώσει το ρόλο των πρωτοβάθμιων σωματείων, κάλεσε τους εργοδότες άρον-άρον για διαπραγμάτευση την Τετάρτη 24 Οκτώβρη, η οποία μετατέθηκε μετά από αίτημα της εργοδοσίας για τη Δευτέρα 29 Οκτώβρη. Σημειώνουμε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας καμιά επίσημη ενημέρωση δεν είχε από το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ, ούτε και κλήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, όπως άλλωστε και η πλειοψηφία των πρωτοβάθμιων Σωματείων.
Δεν χωρά αμφιβολία πως η πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ επιχειρεί με κάθε τρόπο να παρακάμψει τα αγωνιστικά πρωτοβάθμια σωματεία, αδυνατίζοντας εκ των προτέρων τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων έναντι της εργοδοσίας στη διαπραγμάτευση. Αυτή η τακτική του «άρον-άρον διαπραγμάτευση» χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των πρωτοβάθμιων σωματείων, κατά τη γνώμη μας στο μόνο που μπορεί να οδηγήσει είναι σε μια κατώτερη των περιστάσεων ΣΣΕ, αναντίστοιχη των αναγκών των εργαζόμενων καθηγητών. Τέτοιου τύπου ΣΣΕ που απ΄ ότι φαίνεται επιδιώκει να υπογράψει η πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ, το μόνο που εξυπηρετεί είναι το αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί υποτιθέμενης αναγέννησης των ΣΣΕ, τις οποίες στην πραγματικότητα τορπιλίζει η ίδια η απόφαση της Υπουργού Εργασίας καθιστώντας στην πράξη ανεφάρμοστες με τους περιορισμούς που βάζει για την επεκτασιμότητά τους σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
Τα πρωτοβάθμια σωματεία είναι ανάγκη να μην παίξουν το παιχνίδι της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και της γραφειοκρατίας. Να επιβάλλουν με την παρουσία τους στη διαπραγμάτευση με την εργοδοσία την προάσπιση των ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων. Η σύναψη ΣΣΕ με όρους αντίστοιχους των αναγκών των εργαζομένων και με όρους που θα οδηγούν στην βελτίωση της θέσης τους, είναι άμεση προτεραιότητα. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να υπάρξει κοινό μέτωπο όλων ανεξαιρέτως των αγωνιστικών πρωτοβάθμιων σωματείων σε όλες τις διαδικασίες της διαπραγμάτευσης, αλλά και στη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση που επιχειρεί τον τορπιλισμό των ΣΣΕ.

Πάλη για υπογραφή ΣΣΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας
Επέκταση της ΣΣΕ σε όλους τους συναδέλφους στα φροντιστήρια όλης της χώρας
Κανένας συνάδελφος ακάλυπτος από Συλλογική Σύμβαση
Δυναμώνουμε τα πρωτοβάθμια σωματεία-ενισχύουμε τις ΣΣΕ