Υπόθεση Κασόγκι: Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας μπιν Σαλμάν κινδυνεύει να ανατραπεί από τον ίδιο του τον πατέρα

«Φωνές» περί αντικατάστασης του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν από τον πατέρα του, βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, ακούγονται από τη Δύση.

Ο συνταγματάρχης Μπράιαν Λις που είχε διατελέσει στρατιωτικός ακόλουθος της Βρετανίας σε Σαουδική Αραβία και Υεμένη δήλωσε ότι οι ημέρες του μεταρρυθμιστή πρίγκιπα μπιν Σαλμάν είναι μετρημένες.

«Ο Σαουδάραβας βασιλιάς μπορεί να αντικαταστήσει το γιο του για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της μοναρχίας εν μέσω αναταραχής στη διεθνή κοινότητα με αφορμή την υπόθεση Κασόγκι», αναφέρει σε δηλώσεις του ο Λις.

«Με την διεθνή κοινότητα να κατηγορεί ευθέως το καθεστώς του Ριάντ για λανθασμένους χειρισμούς σε ότι αφορά την υπόθεση δολοφονίας του Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης την 2α Οκτωβρίου, το σαουδαραβικό βασίλειο βρίσκεται ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο απέναντι στη Δύση», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Βρετανό συνταγματάρχη, μετά την δραματική τροπή που έλαβε η υπόθεση Κασόγκι, «οι ημέρες του πρίγκιπα, λιγοστεύουν καθώς ο πατέρας του βασιλιάς Σαλμάν μπορεί να τον αντικαταστήσει μετά τον καταστροφικό χειρισμό του στην υπόθεση που προκάλεσε τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο συνταγματάρχης Λις, συγγραφέας βιβλίου που ρίχνει φως στην οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, θεωρεί πως ο βασιλιάς Σαλμάν θα απομακρύνει τον πρίγκιπα αλλά όχι άμεσα.

«Οι Σαουδάραβες δεν θα παραδεχτούν ποτέ ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι υπεύθυνος για την δολοφονία του Κασόγκι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καθαρός. Πιστεύω ότι ο βασιλιάς Σαλμάν – ο οποίος βρίσκεται σε μία από τις περιόδους «κάθαρσης» – θα απαλλαγεί από τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αντικαθιστώντας τον.

«Δεν μπορεί να το πράξει αμέσως, ή ακόμα και τους επόμενους μήνες, γιατί θα φαινόταν σαν να υποκύπτει σε ξένες πιέσεις.Θα μπορούσε πιθανόν να χρησιμοποιήσει το ειδικό συμβουλευτικό σώμα της σαουδαραβικής οικογένειας για να διορίσει κάποιον άλλον στην θέση του. Αυτό θα μπορούσε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της σαουδαραβικής μοναρχίας», προσθέτει.