(Βίντεο): Ανάστατη η Ζάκυνθος από τον ισχυρό σεισμό- Τι δηλώνουν οι αρμόδιοι

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Ζακύνθου, οι οποίοι πέρασαν την νύχτα στους δρόμους μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών στη 1.54 το πρωί, 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Ο σεισμός έγινε αισθητός στη νότια Ιταλία, τη Μάλτα και την Αλβανία. Από την ώρα που σημειώθηκε η κύρια σεισμική δόνηση, έχουν γίνει αισθητοί δεκάδες μετασεισμοί, με το μεγαλύτερο να είναι 5,1 βαθμών. Συγκεκριμένα, έως τις 8 το πρωί είχαμε 15 μετασεισμούς των 4 βαθμών, ένα σεισμό μεγέθους 5 βαθμών και πάρα πολλούς μετασεισμούς 3 βαθμών.

Στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Σεισμών και του ΟΑΣΠ.

Ζημιές προκληθήκαν στο Λαγανά και στον Άγιο Σώστη που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο, ενώ σημειωθήκαν και κατολισθήσεις. Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε καθίζηση στον τραπεζοειδή. Ωστόσο, η καθίζηση δεν επηρεάζει την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Κυλλήνη.

Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα ενώ κατέρρευσε η κεντρική πύλη, στη δυτική πλευρά του ιστορικού Καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου στις  Στροφάδες, που απέχουν 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι εκδηλώθηκε τσουνάμι 15 με 20 εκατοστά σε Κυπαρισσία και Κατάκολο ωστόσο δεν υπάρχει ανησυχία. Ο καθηγητής Γεωλογίας κάλεσε τους κάτοικους να μην μπαίνουν σε παλιά σπίτια η σε περιοχές που εκδηλώνονται κατολισθήσεις.

Ο Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε στο σταθμό μας ότι στην περιοχή Κόκκινος Βράχος στη Ζάκυνθο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κατολισθήσεις έχει ενημερώσει τους φορείς όμως εκεί έχουν χτιστεί πολλά σπίτια.

Το ενδεχόμενο ενός μεγάλου μετασεισμού δεν απέκλεισε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Ο αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος ανέφερε στο σταθμό μας ότι το νησί έδειξε ότι αντέχει και είναι λειτουργικό. Σημείωσε πάντως ότι υπάρχουν μικροπροβλήματα από τις κατολισθήσεις. Είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα εικόνα από το Ναυάγιο.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς ανέφερε από την πλευρά του ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, δεν υπάρχουν τραυματισμοί, ενώ κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Παρασκευή τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί σε όλο το νησί, όπως και οι δημόσιες υπηρεσίες.

skai.gr