Ρίχνουν στάχτη στα μάτια των δημοτών και ειδικά των παραγωγών που μαστίζονται από την κρίση

Κύριε Πρόεδρε
του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερυμάνθου,

Παρακαλώ όπως διανεμηθεί το ακόλουθο κείμενο της παράταξης ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ για τον ΕΡΥΜΑΝΘΟ την οποία εκπροσωπώ, στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και στον κ. Δήμαρχο, κατά την συζήτηση του θέματος με αριθμό 11, στην συνεδρίαση Δ.Σ. 24/10/2018.

 

Κύριε Δήμαρχε,
Κύριε Πρόεδρε,
Κύριοι Συνάδελφοι,

Σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε από την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις λεγόμενες, ΄΄μειονεκτικές περιοχές” όπως αυτές ορίζονται από Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύει από το 2013 και που φέρνει η Δημοτική αρχή για συζήτηση στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερυμάνθου, ανακύπτουν αρκετά ζητήματα τα οποία είναι καλό να συζητηθούν δημόσια αλλά και κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24/10/18.

Το 11ο θέμα της συνεδρίασης που εισηγείται ο κ. Δήμαρχος, περιλαμβάνει ”Έκδοση Ψηφίσματος για την απένταξη Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου μας, από την κατηγορία των Μειονεκτικών Περιοχών”.
Επ’αυτού επιρέψτε μου να πώ ότι, με τα ψηφίσματα δεν πετυχαίνουμε τίποτα πέρα από μιά εκτόνωση τοπικού χαρακτήρα, ρίχνοντας ”στάχτη στα μάτια” των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής μας.

Εκείνο που είναι αναγκαίο ο κ. Δήμαρχος να κάνει, είναι να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο ολοκληρωμένη και επαρκώς τεκμηριωμένη πρόταση που να αντικρούει τα νομοθετημένα και να πείθει ότι είναι αναγκαία και επιβελβημένη η ένταξη όλων των περιοχών του Δήμου Ερυμάνθου στην κατηγορία ”μειονεκτικών περιοχών” με βάση τα κριτήρια που θέτει η ΕΕ για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά ακόμη κι αν για τις δικές μας περιοχές υπάρχει τεκμηρίωση ανάγκης, να ενταχθούν και οι μη εντασσόμενες περιοχές, επειδή δεν πληρούν τα κριτήρια του σχετικού κανονισμού που έχει ψηφιστεί και ισχύει από το 2013, θα μπορεί ο Δήμος μας με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ζητήσει από το Υπουργείο την κατ’εξαίρεση ένταξή τους.

Τα ψηφίσματα δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα, παρά μόνο οι τεκμηριωμένες προτάσεις. Τα ψηφίσματα απλά, μπορεί και να συγκαλύπτουν τα προβλήματα. Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε με βάση ποιά κριτήρια είχαν ενταχθεί στις λεγόμενες ”μειονεκτικές περιοχές” όλες οι περιοχές του Δήμου; Κι ακόμη, γιατί, αφού το 2013 εκδόθηκε νέος Κανονισμός της ΕΕ, δεν έγινε αναμόρφωση του προγενέστερου σχεδιασμού ένταξης;

Η ανακοίνωση του υπουργείου για τις ”μειονεντικές περιοχές” έχει τεθεί σε διαβούλευση και καθημερινά κατατίθενται τεκμηριωμένες προτάσεις προς τούτο.
Ο Δήμος Ερυμάνθου τι έχει κάνει; Αν έχει καταθέσει τέτοια πρόταση, να την καταθέσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, να συζητηθεί και να εγκριθεί ώστε να γνωρίζουν οι δημότες του Δήμου Ερυμάνθου τι ακριβώς διεκδικεί ο Δήμος, για λογαριασμό τους.

Σε μιά τέτοια τεκμηριωμένη πρόταση, αν δοθεί έγκαιρα στις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, μελετηθεί και πείσει, κανείς νομίζω δεν θα πεί όχι.

Ασφαλώς και δεν μπορεί όλες οι περιοχές, συλλήβδην να θεωρούνται ”μειονεκτικές”, όταν δεν πληρούν τα κριτήρια του Ευρωπαϊκού κανονισμού που εφαρμόζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, γιατί τότε οι πραγματικά ”μειονεκτικές περιοχές” θα νοιώθουν ”ριγμένες” και εμπαιζόμενες από την ίδια την διαδικασία που εφαρμόζεται για όλους με τα ίδια κριτήρια.

Στα ψηφίσματα …εκτόνωσης, ασφαλώς και λέμε όχι, επειδή απλά ρίχνουν στάχτη στα μάτια των δημοτών και ειδικά των παραγωγών που μαστίζονται από την κρίση που προκάλεσε η μνημονιακή πολιτική που επιβλήθηκε στη χώρα μας, το 2010. Κι η πολιτική ένταξης στα μνημόνια έχει πολιτικό και προσωπικό ονοματεπώνυμο.

ΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Γιατρός

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερυμάνθου

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ για τον ΕΡΥΜΑΝΘΟ