Η γη «κατάπιε» την προβλήτα στο λιμάνι Ζακύνθου -Ζημιές και κατολισθήσεις [εικόνες & βίντεο]

Έρημη πόλη θυμίζει σήμερα η Ζάκυνθος, μόλις μερικές ώρες μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, με τα καταστήματα, τις δημόσιες υπηρεσίας, αλλά και τα σχολεία να παραμένουν κλειστά.

Ο σεισμός παρόλο που ήταν δυνατός, δεν προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές, και ευτυχώς δεν άφησε πίσω του θύματα ή τραυματίες.

Από το πρωί της Παρασκευής, έχει μεταβεί στο νησί κλιμάκιο αποτελούμενο από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, την ειδική γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, με την ίδια αποστολή μετέβη στη Ζάκυνθο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΔΑΕΦΚ), για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Οι μεγαλύτερες ζημιές υπάρχουν στο λιμάνι και πέριξ αυτού, αφού στην προβλήτα έχει προκληθεί καθίζηση, χωρίς όμως να επηρεάζει την εκτέλεση των δρομολογίων των πλοίων από και προς την Κυλλήνη., ενώ απομακρύνθηκαν από το σημείο όλα τα οχήματα.

Όπως φαίνεται και στις εικόνες, η γη μοιάζει να έχει «καταπιεί» το έδαφος, σχηματίζοντας μία τεράστια ρωγμή.

 Με το πρώτο φως της ημέρας το Λιμεναρχείο και οι συναρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν τις ζημιές, ενώ δεν αποκλείεται να πέσει και δύτης στη θάλασσα για να εκτιμήσει την κατάσταση.

 

Στο Κέντρο της πόλης, η ΔΕΗ αποκαθιστά και την τελευταία σοβαρή βλάβη που προκλήθηκε από την κατάρρευση μίας τσιμεντένιας κολόνας ηλεκτροφωτισμού στην οδό Λεωνίδα Ζώη, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο.

Στα νησιά Στροφάδες οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι η κατάρρευση της στέγης ενός μικρού κτιρίου δίπλα από την είσοδο του ιστορικού κάστρου της Μονής, ενώ στην περιοχή Κρυονέρι προκλήθηκαν κατολισθήσεις.

Το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε στη θάλασσα και μάλιστα στα ανοιχτά, βλέποντας προς την Ιταλία, ήταν και ο λόγος που δεν προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές.

Των 6,4 Ρίχτερ είχε προηγηθεί δόνηση 5,1 Ρίχτερ, ενώ ακολούθησε πλήθος μετασεισμών, με μεγαλύτερο αυτόν των 5,5 Ρίχτερ.  Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι τις επόμενες ώρες θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και περιμένουν και έναν που θα φθάσει ενδεχομένως τα 6,2 Ρίχτερ, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό.

Εικόνες: EUROKINISSI, INTIMENEWS

Πηγή: Η γη «κατάπιε» την προβλήτα στο λιμάνι Ζακύνθου -Ζημιές και κατολισθήσεις [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr