Η 28η Οκτωβρίου, είναι μια διαρκής υπενθύμιση της δύναμης που βρίσκεται στο «μαζί»

Οι επέτειοι, δεν αποτελούν μόνο αφορμή για εορτασμούς, αλλά και αφορμή για σκέψη, καθώς εκπέμπουν πολλαπλούς συμβολισμούς και διαχρονικά μηνύματα, τα οποία είναι περισσότερο χρήσιμα σε περιόδους κρίσης.

Η 28η Οκτωβρίου, είναι μια διαρκής υπενθύμιση της δύναμης που βρίσκεται στο «μαζί», στην ενότητα, τη συνέργεια, το συλλογικό πνεύμα, την κοινωνική δικαιοσύνη. Μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Διχασμένοι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην ήττα.

Ο αγώνας για την ελευθερία, την δημοκρατία την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το δικαίωμα λαών στην αυτοδιάθεση, είναι ένας αγώνας που δεν έχει αρχή και τέλος, δεν έχει τόπο, ούτε χρόνο. Είναι μια συνεχής μάχη ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις του φασισμού και της βίας από όπου και αν αυτή προέρχεται, μια συνεχής μάχη ενάντια σε κάθε είδους αναχρονισμό.

Υπαγορεύει την αναγκαιότητα του καθημερινού αγώνα ενάντια στις προκλήσεις των καιρών, του καθημερινού αγώνα για να κάνουμε καλύτερο αυτό τον τόπο που εναποθέτει στους ώμους μας μια βαριά ιστορική κληρονομιά.

Οι Έλληνες δεν έχουμε δικαίωμα, κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη να σταθούμε παρατηρητές στην άκρη της Ιστορίας.

Έχουμε χρέος να αρθρώσουμε τα δικά μας «όχι», να αλλάξουμε όσα μας κρατούν δέσμιους στη στασιμότητα, να κοιτάξουμε μπροστά με πίστη και δύναμη, χαράζοντας το κοινό μας μέλλον σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, επενδύοντας στις δικές μας δυνάμεις, μαχόμενοι τον κακό μας εαυτό, παίρνοντας δύναμη και διδαχή από τους παππούδες μας, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν ζουν πλέον, από τους αγωνιστές του 40’ και τους μαχητές της Εθνικής Αντίστασης που τους διαδέχτηκαν, από όλους εκείνους τους μικρούς και μεγάλους ήρωες που είχαν στη σκέψη και την ψυχή τους την πατρίδα και όχι το προσωπικό ή το κομματικό συμφέρον.

Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Για τη χώρα μας, για το νομό μας, για την πόλη μας.

 

Γρηγόρης Αλεξόπουλος