ΠΑΤΡΑ: Το «Open Mall» θα ζωντανέψει το απόκεντρο – Εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου

Ενημερωτική συνάντηση, με εμπόρους που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, όπου εκπρόσωποι του ΕΕΣΠ και του Δήμου παρουσίασαν την δράση και συζήτησαν με τις επιχειρήσεις τις λεπτομέρειες του προγράμματος.
Το πρόγραμμα του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στις οδούς Ρήγα Φεραίου, Μαιζώνος και Κορίνθου, από το ύψος της Αράτου έως την Καρόλου και σε όλο το μήκος της οδού Κωνσταντινουπόλεως, μαζί με ένα τμήμα της πλατείας Αγίας Σοφίας.
Πρόκειται για μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «απόκεντρο», έχει ανομοιογενή σύσταση εμπορικών επιχειρήσεων και μέχρι σήμερα ήταν υποβαθμισμένη αισθητικά και με χαμηλή καταναλωτική κίνηση.
Με την δράση του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ, θα χρηματοδοτηθούν με 1,5 εκ. ευρώ, έργα αισθητικής αναβάθμισης, θα εγκατασταθούν τεχνολογίες αιχμής και υπηρεσίες για τους δημότες στους κοινόχρηστους χώρους, ενώ θα εφαρμοστούν και παρεμβάσεις για την προσέλκυση του καταναλωτικού κοινού στις εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής υλοποίησης.
Στην εκδήλωση που έγινε χθες το βράδυ, παρουσιάστηκαν στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, οι στόχοι και οι δράσεις του προγράμματος και συζητήθηκαν οι τρόποι μεγιστοποίησης του οφέλους για τις ίδιες και την πόλη.
Τα έργα που θα αναλάβει να υλοποιήσει ο Δήμος Πατρέων, είναι, η ανακατασκευή των πεζοδρομίων της οδού Κωνσταντινουπόλεως, η αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με νέα σώματα και υπόγειο δίκτυο, η ανάδειξη του Αρσακείου με ειδικό φωτισμό, η τοποθέτηση «έξυπνων» παγκακιών με φωτοβολταϊκά στοιχεία και αυτόνομων σημείων φόρτισης συσκευών, η τοποθέτηση 23 σημείων ελεύθερου wi-fi για πρόσβαση στο διαδίκτυο, η τοποθέτηση 23 βυθιζόμενων κάδων για ανακυκλώσιμα υλικά, η δημιουργία τεσσάρων «έξυπνων» διαβάσεων πεζών, με φωτιζόμενα σημεία και η τοποθέτηση 62 αισθητήρων με τους οποίους ο χρήστης μέσω κατάλληλης εφαρμογής στο κινητό του, θα ενημερώνεται ποιες θέσεις στάθμευσης, φορτοεκφόρτωσης και ΑΜΕΑ είναι διαθέσιμες.
Από την πλευρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας θα αναλάβει δράσεις υποστήριξης για τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν δωρεάν στο Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου, όπως ειδικές σημάνσεις, κάρτες και προωθητικές ενέργειες για τους καταναλωτές, κ.ά.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Γιώργος Ρώρος, τόνισε ότι το πρόγραμμα των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, προέρχεται από μια ιδέα του ΕΕΣΠ η οποία αγκαλιάστηκε και πήρε την σημερινή της μορφή, με χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα.
Εκ μέρους του Δήμου Πατρέων, το πρόγραμμα παρουσίασε ο Πέτρο Γανός, προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Μελετών, ο οποίος τόνισε ότι, η αρχική πρόταση για την περιοχή υλοποίησης του προγράμματος, ήταν το εμπορικό κέντρο της πόλης (ίδια με την περιοχή του 1ου Open Mall) λόγω της μεγάλης πυκνότητας και ποικιλίας των εμπορικών επιχειρήσεων. Ο Δήμος όμως, είχε πρόβλημα στην επιλογή αυτής της περιοχής λόγω της συμμετοχής στο πρόγραμμα ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση) για την ίδια περιοχή. Ετσι, για να μην χαθεί η ευκαιρία για την πόλη, συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές, η περιοχή παρέμβασης του προγράμματος να είναι αυτή που προαναφέρθηκε.
Ο συνεργάτης του ΕΕΣΠ Γιάννης Μπαλάρης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι μέσα από το πρόγραμμα του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, θα δοθεί η δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να γίνουν ανταγωνιστικές.