ΠΑΤΡΑ: Υποχρηματοδότηση και εκπαιδευτικά κενά “έκλεισαν” την Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου – Υπό κατάληψη από φοιτητές – Η πρύτανις “υποβαθμίζει” την πολυήμερη κινητοποίηση

Το  Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πάτρας εδώ και τρεις εβδομάδες τελεί υπό κατάληψη. Ο Φοιτητικός Σύλλογος Αρχιτεκτονικής Πατρών, χθες και προχθές, προχώρησε σε κατάληψη και στο κτίριο της Πρυτανείας.
«Βασικό ζήτημα αποτελεί η υποχρηματοδότηση του τμήματος, η οποία έχει οδηγήσει στη διακοπή προσλήψεων συμβασιούχων καθηγητών, που είναι απαραίτητοι για την αποτελεσματική διεξαγωγή μαθημάτων κορμού, όπως ο Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός» δήλωσαν μέλη του συλλόγου.
«Πέντε μήνες μετά την παράλογη πρόταση του προέδρου του τμήματος, Γ. Πανέτσου, που περιλάμβανε τη μεταφορά του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αθήνα και την υποβολή διδάκτρων, η σχολή λειτουργεί με τους μισούς καθηγητές. Με τέτοιους όρους είναι αδύνατη η ποιοτική διδασκαλία των μαθημάτων. Πρέπει να αναφέρουμε επίσης, ότι το μεταπτυχιακό του τμήματος πραγματοποιείται ήδη εξ ολοκλήρου στην Αθήνα», προσθέτουν.
Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου ο Σύλλογος των φοιτητών πραγματοποίησε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας απ’ όπου όμως δεν πήρε σαφείς απαντήσεις.
«Μετά από πίεση, καταφέραμε να μας δεχθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ηλίας Γεωργαντάς, καθώς και οι σύμβουλοι Τσαφταρίδης και Κουλούρας. Η απάντηση που μας δόθηκε ήταν ότι το Υπουργείο, λόγω του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων δεν γνώριζε το πρόβλημα, ενώ είναι για τον ίδιο λόγο δήλωσε ανίκανο να παρέμβει χωρίς την μεσολάβηση της συνέλευσης τμήματος και της συγκλήτου του πανεπιστημίου Πατρών».
Ερωτηθείσα η πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου δήλωσε:

«Ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος συναντήθηκε μαζί μου τέσσερις φορές. Επίσης τους ενημέρωσε ο πρόεδρος με γράμμα ότι το Πανεπιστήμιο έκανε αυτό που μπορούσε να κάνει. Επομένως δεν βρίσκω τον λόγο της κατάληψης. Δεν ισχύει αυτό που λένε ότι δεν έχουν καθηγητές. Αυτή τη στιγμή έχουν τακτοποιημένο πρόγραμμα. Ο,τι ανάγκες είχαν μας τις ανέφερε ο πρόεδρος και τις καλύπτουμε πάντα στο μέτρο του δυνατού. Ολοι γνωρίζουν ότι το Πανεπιστήμιο από το 2009 δεν είχε πάρει θέσεις. Πήρε μόλις το 2015 και κάλυψε τις επείγουσες ανάγκες».