Ο τελευταίος βαρύς χειμώνας

Τις προάλλες, οικογενειάρχης με τρία παιδιά, με στεγαστικό δάνειο στην τράπεζα και έναν υποτυπώδη μισθό που μετά βίας φτάνει ώστε να συντηρεί -συντηρητικά- την οικογένεια του, με σταμάτησε στο δρόμο.
Γωνία Αγίου Νικολάου και Κανακάρη στην Πάτρα. Εύλογη η διαμαρτυρία του. «Μα είναι δυνατόν το πετρέλαιο θέρμανσης να εξακοντίζεται στα 1,15 ευρώ; Εδώ μιλάμε για είδος πρώτης ανάγκης».
Είδος πρώτης ανάγκης. Που, εν τούτοις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μεταχειρίζεται ως είδος πολυτελείας. Παραδόξως δε, όπως συμβαίνει μ’ όλα τα ζέοντα θέματα της καθημερινότητας, έτσι κι εδώ οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαγωνίζονται ο ένας τον άλλον σε αφωνία.
Η Νέα Δημοκρατία, προσπαθώ να εξηγήσω, στο συνομιλητή μου, προ του 2015 μείωσε κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, διεύρυνε τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος και, επιπλέον, προκατέβαλε το 25% του αναλογούντος ποσού.
Με μια φράση, έδωσε ανάσα σε ηλικιωμένους, σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας καθώς η τιμή συγκρατήθηκε σε υποφερτά επίπεδα.
Η σημερινή κυβέρνηση, που επαγγέλλεται αριστερό, αλληλέγγυο και φιλεργατικό πρόσημο, ακολούθησε την ακριβώς αντίθετη διαδρομή. Με αποκορύφωμα την φετινή κατάσταση που προοιωνίζεται δραματική για εκατομμύρια συμπολίτες μας σ’ όλη την χώρα.
Αν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εννοούσαν όσα δημοσίως διακηρύσσουν τότε αυτοστιγμεί θα είχαν υιοθετήσει την πρόταση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία την περασμένη εβδομάδα περί διπλασιασμού του επιδόματος θέρμανσης ώστε ν’ ανακουφιστούν οι πολίτες που δοκιμάζονται άγρια απ’ τις σημερινές πολιτικές.
Αντ’ αυτού, σφυρίζουν αδιάφορα. Το αποτέλεσμα είναι να επίκειται νέα επιβάρυνση των προϋπολογισμών των νοικοκυριών, να καταρρέει η έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης και, επιπλέον, να αναζητούν οι πολίτες εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης που δεν είναι όλοι συμβατοί με την δημόσια υγεία και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.
Αλλά, είπαμε. Αυτά είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση.
Το παρήγορο είναι ότι αυτός είναι ο τελευταίος βαρύς χειμώνας.
Οσονούπω έρχονται εκλογές και πολιτική αλλαγή στην χώρα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι έτοιμη να ξαναδείξει στην πράξη τις ακριβώς σημαίνει κοινωνική αλληλεγγύη, κράτος πρόνοιας και πραγματική στήριξη στους ασθενέστερους. Γιατί το έχουμε ξεχάσει…
*Η Αθηνά Τραχήλη είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.