ΑΧΑΪΑ: Κατανυκτικός εορτασμός του Αγίου Λουκά στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου

Την εορτή του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, των Κτητόρων της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου Συμεώνος και Θεοδώρου, των Αυταδέλφων, και της Ευφροσύνης Οσίας, γιόρτασε χθες 18η Οκτωβρίου η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου.
Κατά την παραμονή της εορτής τελέσθηκε με κατάνυξη η ολονύκτιος Αγρυπνία που ξεκίνησε στις 9 μ.μ. της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες χθες.
Πλήθος προσκυνητών συμμετείχαν στην Ιερά αγρυπνία και είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν την Αγία Κάρα και τη δεξιά της Αγίας Ευφροσύνης, την Κάρα του Οσίου Θεοδώρου και την Κάρα του Οσίου Συμεών, τους κτήτορες της Ιεράς Μονής. Η Οσία Ευφροσύνη, είναι αυτή που βρήκε την εικόνα της Θεοτόκου, που κατά την παράδοση αγιογραφήθηκε από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά και φυλάσσεται μέχρι και σήμερα στη Μονή, σύμφωνα με την Ακολουθία των Αγίων, που εκδόθηκε στη Βενετία το 1706 μ.Χ. και στην Αθήνα το 1840 μ.Χ. και το 1911 μ.Χ.
Ο Αγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής καταγόταν από την Αντιόχεια και η εθνικότητα του ήταν ελληνική. Ηταν γιατρός στο επάγγελμα, όμως γνώριζε πολύ καλά τη ζωγραφική τέχνη. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της (αυτή που υπάρχει μέχρι σήμερα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου).