Γενικότερο ζήτημα της ποιότητας του νερού σε ολόκληρη το Δήμο Δυτικής Αχαΐας

Το πρόβλημα με το ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση νερό στο Καλαμάκι, αναδεικνύει στην επιφάνεια το γενικότερο ζήτημα της ποιότητας του νερού σε ολόκληρη το Δήμο Δυτικής Αχαΐας.
Αυτό υπογραμμίζεται σε δήλωση του υποψηφίου δημάρχου Σπύρου Μυλωνά, που φέρνει στο επίκεντρο της προσοχής το θέμα του νερού. Για την ακρίβεια ο Σπύρος Μυλωνάς, με δηλώσεις του, αναφέρεται στις εκ του νόμου υποχρεώσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και της δημοτικής αρχής για τη διενέργεια τακτικών δειγματοληψιών και αναλύσεων που πρέπει να γίνονται ενώ παραπέμπει και στη σχετική νομοθεσία που ορίζει τον ελάχιστο αριθμό των δειγματοληψιών που οφείλεται να γίνονται ανά έτος, την κατανομή τους στο χώρο και το χρόνο κ.α.
Στη δήλωσή του ο Σπύρος Μυλωνάς αναφέρει:
«Οι συμπολίτες μας στο Καλαμάκι πίνουν, αποδεδειγμένα, ακατάλληλο νερό. Οι εντερόκοκκοι, τα ολικά κολοβακτηριοδή και οι αερόβιοι μικροοργανισμοί που βρέθηκαν στο νερό στο Καλαμάκι, συνθέτουν μια κατάσταση επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και τη ζωή των κατοίκων.
Όμως το πρόβλημα της ποιότητας του νερού αφορά ολόκληρο το Δήμο. Για το λόγο αυτό ζητώ δημόσια από τη δημοτική αρχή να δώσει στη δημοσιότητα το σύνολο από τις δειγματοληψίες και τις αναλύσεις τις οποίες ήταν και είναι υποχρεωμένη να διενεργεί τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της. Ζητώ επίσης να ενημερώσει τους δημότες για το πιστοποιημένο εργαστήριο με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο Δήμος για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων. Τέλος ρωτάω, γιατί στην ιστοσελίδα του Δήμου δεν είναι αναρτημένα τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νερού, όπως συμβαίνει, λόγου χάριν, με την ΔΕΥΑ της Πάτρας, προκειμένου όλοι οι δημότες να γνωρίζουν τι τρέχει στις βρύσες τους».
Και ο Σπύρος Μυλωνάς καταλήγει:
«Το νερό που πίνουμε είναι η ίδια μας η ζωή. Είναι ταυτόχρονα η νούμερο-ένα ευθύνη και υποχρέωση του Δήμου. Θα επιμείνω αδιάκοπα στην παροχή των στοιχειών που ζητώ με την ελπίδα ότι αυτά είναι διαθέσιμα και το φόβο ότι η απουσία τους θα καταδείξει την τρομακτική ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής και την ανικανότητά της να προστατεύσει στοιχειωδώς την υγεία των συνδημοτών».