Άντρες εθισμένοι στο σεξ: O Christian Grey ζει ανάμεσα μας

Aν με τη λέξη «εθισμός στο σεξ» σας έρχεται στο μυαλό το ανοσιούργημα επιπέδου γυμνασίου «50 αποχρώσεις του Γκρι», ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Γιατί η επιστήμη υποστηρίζει άλλα πράγματα. Είναι ο εθισμός στο σεξ μια φυσιολογική ανθρώπινη ανάγκη ή μήπως πρόκειται μια «πάθηση» που χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας;

Η γνωστή ψυχολόγος και συγγραφέας  Dr. Ellen Hendriksen εξηγεί τη διαφορά ανάμεσα στον «εθισμό στο σεξ» και την «υψηλή σεξουαλική ορμή». Και πώς θα διακρίνουμε τα συμπτώματα.

Έλλειψη ελέγχου

Όταν οι ορμές μας γίνονται προτεραιότητα και ζητούν άμεση ικανοποίηση, χωρίς να σκεφτόμαστε την ασφάλεια ή την υγεία μας, τότε αυτό αποτελεί σημάδι εθισμού. Οι εξαρτημένοι από το σεξ δεν μπορούν να πουν όχι μπροστά σε μια ευκαιρία και νιώθουν αδύναμοι όταν δεν μπορούν να κάνουν σεξ. Δηλαδή δεν μπορούν να αντισταθούν, ούτε στον πρώτο τυχόντα.

Εξάρτηση

Όπως με την εξάρτηση από τις ουσίες, έτσι και στο σεξ υπάρχει κάποια στιγμή που ο εθισμός μας, μας οδηγεί στην αναζήτηση έντονων εμπειριών.  Με τον καιρό οι πάσχοντες επιθυμούν να συμμετέχουν ολοένα σε πιο ακραίες συμπεριφορές, προκειμένου να νιώσουν όλο και μεγαλύτερη απόλαυση. Κάτι σαν τον Christian Grey, αλλά χωρίς την κινηματογραφική αίγλη.

Σύγχυση

Όταν το σεξ συγχέεται έννοιες όπως η αυτοεκτίμηση, η μοναξιά, ο φόβος ή η θλίψη, τότε ναι: Το πρόβλημα του εθισμού του είναι σαφές.  Το άτομο μάλιστα μπορεί να νιώθει αυξημένο σεξουαλικό ενδιαφέρον όταν νιώθει στεναχώρια ή άγχος, κάτι που δεν είναι φυσιολογικό σε μια υγιή σεξουαλική συμπεριφορά.

Αλόγιστη σπατάλη

Στην προσπάθειά τους να βρουν εναλλακτικές διεξόδους, οι εθισμένοι στο σεξ  έχουν την τάση να αναζητούν την «εκτόνωση» σε παραπλήσιες δραστηριότητες. Συνεπώς, ξοδεύουν αλόγιστα σε πορνογραφικό υλικό ή ακόμα και στο διαδίκτυο.

Τέλος, όπως μας λένε οι έρευνες και τονίζει η  Dr. Ellen Hendriksen ο εθισμός στο σεξ δεν αφορά τη σεξουαλική ικανοποίηση. Η ακραία αυξημένη σεξουαλική συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα προβλημάτων όπως είναι το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη. Μήπως δηλαδή αυτός που εσείς θεωρείτε καυτό εραστή είναι ένας καημένος καταθλιπτικός; Για σκεφτείτε το.