Σάλος με τις δηλώσεις Γαβρόγλου που μετακυλίει την ευθύνη της κυβέρνησης στους φοιτητές

Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου άσκησε η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Νίκη Κεραμέως μετά τις δηλώσεις του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

«Με πρωτοφανή προκλητικότητα ο Υπουργός Παιδείας μετακυλίει ακόμη μία φορά την ευθύνη της Κυβέρνησης για τη διαφύλαξη της νομιμότητας στα τριτοβάθμια Ιδρύματα, στους ίδιους τους φοιτητές», τονίζει και προσθέτει:

«Τη στιγμή που η Πανεπιστημιακή κοινότητα βιώνει έναν πρωτόγνωρο αναβρασμό και το ένα μετά το άλλο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα κλείνουν ή προειδοποιούν ότι θα αναστείλουν τη λειτουργία τους εξαιτίας της ανομίας που κυριαρχεί στους χώρους τους, ο αρμόδιος υπουργός σφυρίζει αδιάφορα, παραμένοντας συνεπής στις ιδεοληψίες του.

Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί το καθεστώς φόβου και ανομίας που έχει επιβληθεί στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Το Κράτος θα εγγυηθεί ότι φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι θα αισθάνονται επιτέλους ασφαλείς».

Θυμίζουμε ότι σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο υπουργός είπε στην Ελπίδα Οικονομίδη ότι: «Το πανεπιστήμιο είναι χώρος εκπαίδευσης και έρευνας και δεν θα πρέπει να υπάρχει χώρος για κανενός είδους παραβατικότητα. Για το συγκεκριμένο θέμα της κατάληψης στη Φιλοσοφική, οι αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής έχουν τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή και η θέση τους με καλύπτει απόλυτα. Βρίσκομαι σε επικοινωνία με τη διοίκηση του πανεπιστημίου που χειρίζεται το θέμα με ορθά αντανακλαστικά και με σοβαρότητα, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου. Ομως, νομίζω ότι εδώ είναι κρίσιμο να θέτουμε τα ζητήματα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Και κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει: πού είναι το φοιτητικό κίνημα, πού είναι οι φοιτητές να διεκδικήσουν τους χώρους τους και την ακαδημαϊκή ειρήνη;».

Σχετικά με το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου δήλωσε: «Γνωρίζετε ότι έχω ζητήσει από τις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων, τα κόμματα, τις νεολαίες των κομμάτων και τις φοιτητικές νεολαίες να τοποθετηθούν σχετικά με το πόρισμα της επιτροπής. Πριν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, δεν θα μπορούσα να προκαταλάβω τις πολύ εύστοχες και ουσιαστικές προτάσεις που κάνουν οι ειδικοί (εκπρόσωποι της Εισαγγελίας, της Αστυνομίας, της Συνόδου Πρυτάνεων, ειδικοί στην εγκληματολογία, στα ναρκωτικά κ.λπ.). Το θέμα της ειρήνης στους πανεπιστημιακούς χώρους δεν είναι σίγουρα η ισοπεδωτική αντίληψη της Ν.Δ. περί «βίας και ανομίας» παντού. Δεν είναι επίσης οι «συμμορίες» που βλέπει ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι το «άσυλο εγκληματιών» που βλέπει ο κ. Κικίλιας, δεν είναι ο «τρόμος» που νιώθει η κ. Κεραμέως ως μητέρα, και δεν είναι το δόγμα «νόμος και τάξη» του κ. Καράογλου. Σας θυμίζω, τέλος, ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι σαφές και γνωστό ως προς τα αδικήματα που τελούνται εντός των πανεπιστημιακών χώρων».