Τεστ προβλέπει την μακροπρόθεσμη έκβαση έπειτα από ένα εγκεφαλικό

Ένα απλό τεστ 30 ερωτήσεων που γίνεται εντός μιας εβδομάδας από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του πόσο καλά θα αναρρώσουν οι ασθενείς μέχρι τρία χρόνια αργότερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας της Νευρολογίας.

«Βρήκαμε ότι αυτό το τεστ, η οποία διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη για το αν οι άνθρωποι θα έχουν μειωμένες δεξιότητες σκέψης, προβλήματα που τους εμποδίζουν να εκτελούν καθημερινά καθήκοντα όπως ένα μπάνιο και το ντύσιμο ή ακόμη και αν θα είναι πιο πιθανό να πεθάνουν» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Martin Dichgans, MD, του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians, στο Μόναχο της Γερμανίας.

Το τεστ θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο και για την παροχή συμβουλώνΟ ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό το τεστ θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο και για την παροχή συμβουλών στους ασθενείς και τις οικογένειές τους σχετικά με τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση. Επίσης το τεστ μπορεί να εντοπίζει όσους μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από τις παρεμβάσεις βελτίωσης.

Για τη μελέτη, 274 άτομα στη Γερμανία και τη Γαλλία που είχαν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο πήραν μέρος στο τεστ, που ονομάζεται Montreal Cognitive Assessment, εντός μίας εβδομάδας από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: αυτοί που δεν είχαν προβλήματα με τις δεξιότητες σκέψης και μνήμης και εκείνοι που είχαν γνωστικές δυσλειτουργίες. Οι συμμετέχοντες δοκιμάστηκαν για τις ικανότητες σκέψης και μνήμης, τη σωματική λειτουργία και την ικανότητά τους να ολοκληρώνουν καθημερινά καθήκοντα έξι μήνες αργότερα, ένα χρόνο αργότερα και τρία χρόνια αργότερα.

Τα αποτελέσματα

Η μελέτη διαπίστωσε πως όσοι είχαν προβλήματα σκέψης μέσα σε μια εβδομάδα από το εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν επτά φορές πιο πιθανό να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των τριών ετών της μελέτης από εκείνους που δεν είχαν προβλήματα σκέψης. Το ποσοστό επιβίωσης για όσους είχαν προβλήματα σκέψης μετά από τρία χρόνια ήταν 83%.

Τρία χρόνια μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, το 29% των ατόμων με προβλήματα σκέψης στην πρώτη δοκιμή είχαν προβλήματα με τις κινητικές τους ικανότητες, σε σύγκριση με το 5% αυτών που δεν είχαν αρχικά προβλήματα σκέψης.

Όσοι είχαν γνωστική δυσλειτουργία ήταν περισσότερο από δύο φορές πιο πιθανό να έχουν προβλήματα στην ολοκλήρωση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, όπως η κολύμβηση και το ντύσιμο, με το 42% να έχει προβλήματα σε σύγκριση με 13% τρία χρόνια μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Dichgans σημείωσε ότι το τεστ συνέβαλε στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων ακόμα και όταν λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως η σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Πάντως, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είχαν σχετικά ήπια εγκεφαλικά επεισόδια, έτσι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί αν τα αποτελέσματα ισχύουν για άτομα με πιο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια.

 

 

zougla.gr