ΠΑΤΡΑ: Κατάληψη στη Αρχιτεκτονική Σχολή – Σοβαρές καταγγελίες για ελλείψεις από τους σπουδαστές

Την ώρα που το έτος έχει ξεκινήσει κανονικά για τις άλλες σχολές, η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, τελεί υπό κατάληψη σχεδόν από την αρχή του έτους. Οι σπουδαστές, ίσα που πρόλαβαν να μπουν στις αίθουσες και να έρθουν σε επαφή με το Πανεπιστημιακό περιβάλλον. Οι σπουδαστές του συντονιστιμού αναφέρουν σοβαρά προβλήματα που καθιστούν δύσκολη τη λειτουργία της σχολής. Μεταξύ των οποίων, αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν καθηγητές, κάτι που συνέβαινε και στο προηγούμενο έτος. Αποτέλεσμα αυτού, όπως καταγγέλλουν, είναι ένας καθηγητής να κάνει δύο μαθήματα ταυτόχρονα!

Η κατάληψη έχει ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου και συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα.

Η ανακοίνωση για την κατάληψη έχει ως εξής: 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΦΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους έγιναν ολοφάνερα τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα της σχολής μας. Αιτία αυτών αποτελεί η ολοένα αυξανόμενη υποχρηματοδότησης του Πανεπιστημίου. Έτσι, βρισκόμαστε να ξεκινάμε τα μαθήματα με τους μισούς καθηγητές από ότι πέρσι.

Για την ακρίβεια, έχουν μείνει μόνο τα μέλη ΔΕΠ και ενώ έχει ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος, δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις των υπολοίπων καθηγητών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι διδάσκοντες να κάνουν δύο μαθήματα ταυτόχρονα.

Πέρα από το θέμα της υποχρηματοδότησης, άλλα σημάδια αυθαιρεσίας στη σχολή μας είναι τα εξής:

• Το μάθημα του αειφορικού σχεδιασμού, που είναι μάθημα κορμού και αναγράφεται ως διδάσκεται κάθε Τετάρτη στο πρόγραμμα του εξαμήνου, πραγματοποιείται συμπυκνωμένα και παράνομα σε δύο βδομάδες πριν την αρχή του ακαδημαϊκού έτους σε μορφή σεμιναρίου.

• Το μεταπτυχιακό του τμήματος πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου στην Αθήνα.

• Οι καθηγητές του τμήματος έχουν μόνιμη κατοικία στην Αθήνα ενώ διαθέτουν έδρα στο πανεπιστήμιο Πατρών, με αποτέλεσμα να παραβρίσκονται στην σχολή μόνο 2-3 μέρες την εβδομάδα.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών κατευθύνσεων τόσο της τωρινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων. Πρόσφατο και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ο νόμος Γαβρόγλου , ο οποίος αναφέρεται στην αυτοχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων.

Εξαιτίας όλων αυτών, ο φοιτητικός σύλλογος αποφάσισε στη γενική του συνέλευση την Τετάρτη 3-10-18ΚΑΤΑΛΗΨΗ του τμήματος με τα εξής αιτήματα:

1. Άμεση και επαρκής χρηματοδότηση

2. Άμεση επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων και άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων από προηγούμενα έτη

3. Ένταξη του μαθήματος του αειφορικού μέσα στο εξάμηνο

4. Μονιμοποίηση συμβασιούχων

Επιπλέον το συντονιστικό της κατάληψης προσθέτει τα εξής αιτήματα:

1. Αναδιαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος

2. Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία φοιτητών του Συντονιστικού Κατάληψης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας.

Στη συνάντηση οι φοιτητές έθεσαν στον Δήμαρχο τα σοβαρά προβλήματά τους και συγκεκριμένα τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα του τμήματός τους, εξαιτίας της συνεχούς υποχρηματοδότησης του Πανεπιστημίου. Βρισκόμαστε –τόνισαν- να ξεκινάμε μαθήματα, με τους μισούς καθηγητές σε σύγκριση με πέρυσι. Έχουν μείνει μόνο τα μέλη ΔΕΠ κι ενώ έχει ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος, δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις των υπολοίπων καθηγητών, με αποτέλεσμα ορισμένοι διδάσκοντες να κάνουν δύο μαθήματα ταυτόχρονα.

Οι φοιτητές διεκδικούν άμεση και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, άμεση επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και κατάργηση διδάκτρων στο μεταπτυχιακό, με μεταφορά στην έδρα του.

Ο Δήμαρχος, τους εξέφρασε τη στήριξή του στα δίκαια αιτήματά τους.